Sotong Bakar Berempah

Thursday, August 02, 2018

Sotong Bakar Berempah

Assalamualaikum,


Lama sangat dah mommy tak update blog rupanya. Ya Allah...almaklum sibuk dengan kerja rumah seperti masak, basuh+sidai+lipat+iron baju. Tapi daddy kata mommy lebih banyak masa dengan handphone. Mungkin juga sebab mommy lebih kerap memuatnaik gambar2 makanan di facebook. Selain itu mommy menonton drama kegemaran di tv. Dan yang paling tepat masa mommy banyak di dapur sebenarnya. Takpe lah...mana2 la asalkan perut korang kenyang dengan makanan yang mommy sediakan.

Hari ni mommy rasa macam agak sendu sikit. Mungkin hari ni boleh kata hari malas mommy la kot. Nak ke dapur untuk masak makan malam pun malas. Tapi kena masak juga kan? Sebab daddy kemungkinan besar balik lambat. So, tentu la balik2 lapar dan nak makan. Lain la kalau daddy balik awal, boleh la ajak dinner di luar. Tapi bahaya jugak sebab sekarang ni musim HFMD. Jadi kita akan lebih terdedah dengan kuman jika berada di tempat awam. Cukuplah 2 kali Ulin kena masa umur 1 & 2 tahun dulu sampaikan mommy pun terjangkit sama. Semoga anak2 mommy sihat sejahtera dan dijauhi dari penyakit dan perkara2 yang tidak diingini.

Jenuh juga nak tahu mana resepi yang belum mommy upload ke blog. Huhu...tu la...tak konsisten update di sini. Sebab mommy sedang maintain page Masak-Masak di FB juga yang telah mencapai 4000 follower. Alhamdulillah....tak sangka ramai yang follow walaupun mommy selalu letak gambar jer.

Ok, kali ni mommy nak kongsi resepi sotong bakar berempah. Sotong ni sedap dimakan bersama air asam. Jom tengok resepi.


Sotong Bakar Berempah

Resepi asal : kellazule.blogspot.my

Bahan :

4 ekor sotong saiz XXL
2 batang serai *
1 inci halia *
1 ulas bawang putih *
1 biji bawang merah saiz sederhana *
1 sudu makan serbuk kari *
1 sudu teh serbuk kunyit *
3 sudu makan cili kisar
Sedikit garam


Cara :

1. Kisar semua bahan yang bertanda * dan gaul bersama cili kisar supaya menjadi pes yang baru.
2. Lumurkan sotong dengan pes tersebut. Perap sotong selama 30 minit di dalam peti sejuk.
3. Panaskan sesudu minyak di atas pemanggang ajaib/kuali leper.
4. Bakar sotong sehingga masak dan warna pes menjadi gelap.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama air asam jawa.


Setelah dilumur, perap dalam peti sejuk.

Bakar atas pemanggang ajaib.

Dah siap bakar.



Sotong bersama air asam jawa sahaja sudah cukup untuk membuka selera tau!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images