Jemput-jemput Pisang Atau Cekodok Pisang

Saturday, October 28, 2017

Jemput-jemput Pisang atau Cekodok Pisang


Cekodok pisang atau bahasa indahnya adalah jemput-jemput pisang memang all time favourite kan! Sesuai untuk sarapan atau minum petang. Tapi kita belasah jer bila-bila pun. Sebab mommy memang takde fixed dish untuk kita makan anak-beranak. Apa ada kita makan dan perabeh. Hahaha

Pisang apa yang sesuai untuk buat cekodok? Tentulah pisang yang ranum, kuning isinya. Haaa...jenis pisang pula macam pisang awak, pisang abu, pisang raja dan pisang nangka. Pisang yang kita selalu beli untuk makan tu pun boleh, macam pisang berangan, pisang montel dan pisang emas. Kalau tak kenal jenis-jenis pisang ni, kome tanya jer Encik Google. Tak pun tanya jer orang kedai tu. Mommy pun tak kenal sangat pisang. Tau makan jer. Hihihihi...

Okeh, kali ni memang mommy beli pisang khas untuk buat cekodok. Mommy beli pisang yang paling buruk kulitnya yang ada kat kedai Acheh tu. Tapi, walaupun kulitnya dah hitam, isinya masih cantik lagi. Takde hitam atau isi lembik atau berair langsung. Tak sempat pula mommy nak snap gambar. Sebab handphone mommy selalu kena hijack dengan kome. Soffiya la selalunya.

Soda bikarbonat yang buat sarang tu. Tepung beras pula buat tanduk-tanduk rangup tu yer.


Peminat tegar cokodok ni sebenarnya Arman. Dia selalu minta, tapi mommy jarang sangat buat. Dia sangat susah nak disuruh makan. Sebab tu bila dia kata nak makan, mommy sebolehnya cuba tunaikan apa dia minta. Slowly mommy ajar dia makan macam-macam makanan supaya bila besar nanti tak susah nak cari makan. Biar badan dapat khasiat yang sepatutnya. Makan roti jer mana nak dapat khasiatnya.

Ish...panjang cerita lain pulak. Nak pesan ni, cekodok tu jangan keras, tapi jangan lembik pula. Kena kenyal-kenyal sikit baru sedap. Lembut sangat pun tak boleh nanti berminyak sangat pulak. So, agak-agak la bahan-bahannya. Mommy pun tak pernah sukat betul-betul pulak. Sebab cekodok ni bukan kek. Kalau kek pisang lain la. Sebolehnya kena ikut sukatan kek jugak yer.


Jemput-jemput Pisang Atau Cekodok Pisang


Bahan-bahan :

2 cawan pisang -dilenyek (pilih yang ranum tetapi jangan pisang yang dah berair!!)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt garam halus
4 sdb gula
Minyak untuk menggoreng

Mommy suka tekstur macam ni. Tak padan sangat. Lembut dan tidak keras.


Cara-cara :

1. Buang kulit pisang dan dalam bekas besar, lenyek isi pisang hingga hancur.
2. Masukkan tepung gandum, tepung beras dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
3. Jika adunan agak lembik, tambah lagi tepung gandum dan tepung beras sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna.
4. Masukkan pula gula mengikut citarasa. Jangan manis sangat, nanti hilang rasa pisang.
5. Masukkan sedikit garam halus dan kacau sebati. Rehatkan sebentar adunan yer.
6. Sementara itu, panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
7. Jemputkan adunan tadi dengan jemari tangan atau gunakan sudu. Mommy guna 1 sudu untuk cedok, dan 1 lagi sudu untuk tolak adunan ke dalam minyak. Saiz sederhana jer yer.
8. Pastikan api tidak terlalu besar. Balik-balikkan adunan hingga warnanya menjadi coklat gelap.
9. Angkat dan toskan. Dah siap dah cekodok pisang. Yeay!

Nyum...nyum...sedap dimakan ketika suam-suam gitewww...
Warna cekodok kena gelap, baru sedap! Jangan sampai rentung sudah la....

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images