Sup Sayur Dengan Fungus Hitam

Monday, October 30, 2017

Sup Sayur Dengan Fungus Hitam
Fungus hitam ni selalunya digunakan dalam masakan-masakan Cina. Dalam sup selalunya. Tapi apa yang membuatkan mommy tertarik untuk cuba masak sendiri menu ni adalah bila kita makan di kenduri jiran rumah TTJ kat Seremban hari tu. Menu kenduri tu salah satunya adalah fungus hitam ni. Tapi dimasak gulai lemak! So, sesuatu yang asing dan baru pada mommy, gulai lemak fungus hitam.

Bermula la sesi mencari fungus hitam. Kawan-kawan kata kat hypermarket banyak. Selama ni kita tak pernah nampak pun. Mungkin sebab kita tak cari. Kebetulan minggu tu kita pergi shopping barang dapur, masa jalan-jalan cari barang tu, mommy ternampak fungus hitam ni. Mahal jugak yer? Tak pe la...beli jugak sebab nak makan kan. Lagipun daddy makan jugak masa kat kenduri tu. So, ok la kan. Kalau daddy tak makan, memang punah la harapan....

Tapi untuk kali ni, mommy masak sebagai sup jer dulu. First try ni kita guna sikit jer la dulu. Sebab tak pernah masak. Kalau tak jadi pun, ada lagi baki sebab kita guna sikit jer. Untuk menampakkan meriahnya sup ni, kita pelbagaikan bahannya.

Sesuai juga sebagai menu diet tau!

Sup Sayur Dengan Fungus Hitam


Bahan-bahan :

2 ulas bawang kecil -dihiris
2 ulas bawang putih -dicincang
1 inci halia -dihiris
1 ketul dada ayam -dihiris kecil
2 biji kentang -dibuang kulit dan dibelah 8
1 biji lobak merah -dipotong ikut citarasa
10 tangkai kacang buncis -dihiris serong
1 ketul kiub ayam
2 biji telur ayam
2 sdb minyak masak
Segenggam fungus hitam -direndam 2 jam
Air secukupnya
Garam secukup rasa


Cara-cara :

1. Cuci terlebih dahulu dan kemudian rendam fungus hitam selama lebih kurang 2 jam. Sambil tu sediakan bahan-bahan lain untuk sup ini dan masaklah lauk-pauk yang lain dulu yer. Hehe
2. Setelah cukup masa, panaskan minyak dalam periuk.
3. Tumis bawang kecil, bawang putih dan halia hingga naik bau.
4. Masukkan isi ayam dan kacau hingga masak.
5. Tuangkan air secukupnya. Masukkan kiub ayam dan biarkan mendidih.
6. Masukkan kentang dan fungus. Biarkan kentang separa empuk.
7. Kemudian masukkan lobak merah dan kacang buncis pula. Kalau tak cukup air, boleh tambah lagi dan biarkan mendidih.
8. Pecahkan kulit telur dan masukkan telur ke dalam sup fungus kita. Kacau sup perlahan-lahan supaya telur tidak pecah sepenuhnya.
9. Kemudian rasa sup. Kalau tak cukup masin dari kiub ayam tadi, tambah la sedikit garam lagi yer.
10. Dah cukup rasa, dah cukup masak, tutup api dan jamu la dengan nasi panas. Nak hirup sup saja pun boleh. Panas-panas la sedap. Perghhh!!!

Siapkan baha-bahan macam ni untuk memudahkan proses masak.

Rendam 2 jam yer. Lebih kurang la.

Ni la rupa fungus hitam yang kering, sebelum direndam.

Ni mommy ratah lepas masak. Hahahaha...tak sabo weh.

Pelbagaikan jenis dan warna sayur supaya sup lebih menarik dan berkhasiat.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images