Gulai Lemak Cili Api Udang Dengan Remunggai

Friday, October 20, 2017

Gulai Lemak Cili Api Udang Dengan Remunggai


Jeng jeng jeng....haaa....remunggai? Apa tu? Tak pernah makan kan? Mommy selalu makan masa kecil-kecil dulu. Opah mommy (moyang kepada Ulin, Ilan, Arman & Soffiya) selalu masak remunggai. Arwah suka buat kari remunggai. Sedap wooo....layan jer kalau makan remunggai. Sayur ni orang Bangla selalu beli. Kalau pergi pasar malam, diorang la yang selalu ambil sayur ni.

Remunggai ni hari tu opah bawak masa datang rumah kita. Ada dalam 4 batang jer pun. Tak banyak, tapi cukup la untuk sekali makan. Yang mana Ulin & daddy pun layan makan rupanya. Baguslah camtu. Ada la 1 jenis sayur lagi yang boleh masuk dalam menu harian kita.

30 ekor tak cukup tau tak sebenornya untuk makan kita 6 beranak.


Gulai Lemak Cili Api Udang Dengan Remunggai


Bahan-bahan :

30 ekor udang saiz sederhana
1 cawan santan pekat (mommy pakai santan kotak kecil)
2 batang serai -diketuk
4 batang remunggai
15 biji cili padi -ditumbuk halus
2 inci kunyit hidup -ditumbuk halus
1 tangkai cili merah -dihiris nipis
1 cawan air
Garam secukup rasa



Cara-cara :

1. Kikis kulit remunggai yang keras. Tak perlu kikis keterlaluan yer. Lepas tu potong dengan ukuran dua inci-dua inci (lebih kurang). Ketepikan.
2. Bersihkan udang. Mommy buang kaki dan bahagian tajam pada ekor (guna la gunting), kulit di separuh badan bahagian hadapan, kulit di kepala dan janggutnya. Bahagian otak pada udang kalau boleh ada, lagi sedap. Tapi tak elok makan banyak kata orang. Dah bersih, kita ketepikan dulu.
3. Dalam periuk, masukkan air (ikut citarasa masing-masing), serai, cili padi dan kunyit hidup. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan remunggai dan biarkan sehingga remunggai separuh lembut. Ni kena try picit dengan jari la yer. Jangan celup tangan dalam periuk, menggelupor kome. Cucuk-cucuk guna garfu pun boleh.
5. Lepas tu masukkan udang dan cili merah.
6. Tengok udang tu dah nak masak, masukkan santan mengikut citarasa masing-masing juga. Ikut korang nak gulai lemak tu pekat atau lemak macam yang korang suka.
7. Sentiasa kacau gulai tu supaya tak pecah minyak sampailah ia mendidih. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
8. Nampak udang dah masak, bolehlah dihidangkan.

Tadaaa....makan remunggai yang layan tu. Sebab kita gigit & tarik isi dia. Yang kulit tu kita buang macam makan tebu.


Boleh gantikan garam dengan kiub pati ikan bilis untuk rasa yang lebih umph! Tak percaya? Cuba lah.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images