Sambal Sotong Sayap

Wednesday, March 29, 2017

Sambal Sotong Sayap


Kenapa nama ia sotong sayap? Sebab tu nama dia la kan. Ni sotong kering tau. Bukan sotong basah. Ingat tak kalau kita balik Ipoh, kalau free, Daddy bawa kita pergi Lumut? Daddy akan borong sotong sayap ni sampai kosong tray peniaga tu. Mommy pulak akan beli ikan bilis dan belacan. Ulin Ilan Arman confirm la beli segala keropok udang la, sate ikan la, sotong gula la...Ingat tak?

Dulu-dulu kalau beli sotong sayap ni memang banyak sayap sotong jer. Pastu jenuh nak kena asingkan tulang sotong yang banyak giler yang bercampur dalam sotong tu. Tapi sekarang tak. Boleh kata semua badan sotong jer. Elok la gitu kan. Setakat ni, Ulin dan Ilan jer yang makan sambal sotong ni. Arman memang belum lagi. Soffiya advance sikit dari Arman sebab dah start colek-colek sambal.

Ok, basically masak sambal sotong sayap ni sama jer macam masak sambal bilis. Senang jer. Alhamdulillah, sambal Mommy champion di hati Daddy. Daddy akan makan bertambah-tambah nasi kalau Mommy masak sambal sotong sayap ni. So, anak-anak Mommy kena cuba buat sampai jadi ok! Jom tengok.


Sambal Sotong Sayap


2 mangkuk kecil sotong sayap (agak-agak la banyak mana, tengok gambar)
6 sdb cili kisar (search cili kisar dalam ni yer)
1 biji bawang besar -dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sdt asam jawa extra
1 sdb sos tiram
6 sdb minyak masak
3 sdb gula
Garam
Air

Sotong sayap

Cili kisar, asam jawa extra, bawang putih, bawang besar, bawang besar bulat.


Cara:

1. Rendam sotong dan ketepikan. Sementara itu sediakan bahan-bahan lain.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga sedikit layu.


3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Kacau la sikit-sikit yer. Jangan bior jer sambal tu.


4. Kalau nampak sambal macam nak hangit tu, masukkan asam jawa dan sedikit air ke dalam sambal. Kacau.
Asam jawa extra campur dalam sedikit air.
Nampak tak minyak mula terbit? Nampak tak macam nak hangit sambal tu?




5. Masukkan sos tiram dan kacau.


6. Toskan air rendaman sotong.


7. Masukkan sotong ke dalam kuali. Kacau lagi yer.


8. Masukkan garam dalam secubit dua dan gula. Gula tu masukkan sikit-sikit tau. Kacau dan imbangkan dengan garam sampai dapat rasa macam yang Mommy selalu masak. Ingat tak? Hehehe


9. Lepas tu masukkan bawang bulat. Kacau kacau kacau kacau kacau sampai bawang bulat tu lembut, pastu tutup api. Dah siap.....! Senang kan?



Sedap makan dengan nasi lemak woo.... Bertambah-tambah nasinya!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images