Bengkang Jagung Resepi Opah

Friday, March 31, 2017

Bengkang Jagung @ Bingka Jagung


Bengkang jagung, sesetengah orang panggil bingka jagung. Kedua-duanya sama jer. Bengkang jagung ni resepi opah. Opah buat masa kita balik Ipoh cuti seminggu hari tu. Masa tu nenek (emak kepada tok) ada di Ipoh. Nenek tak sihat dan opah tolong jaga. Jadi opah buat bengkang jagung ni untuk dijamu kepada tetamu yang datang menziarah nenek. Mommy pinjam gambar jer. Nanti Mommy dah buat, Mommy upload gambar bengkang jagung Mommy pulak yer. 

Mommy memang suka makan bengkang jagung ni. Tapi, suka makan tak bermakna kita kena buat selalu kan! Ekekekekekeke....Ulin Ilan Arman malah Soffiya pun suka makan bengkang ni tau. Nanti la bila-bila Mommy buat yer. Jom Mommy share resepi yang Mommy minta daripada opah ni.

Makan bengkang ni macam tak boleh berhenti selagi tak habis!!!


Bengkang Jagung

Kredit : Puan Rosnani



5 tongkol jagung tua -dihiris isinya sahaja
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
2 biji telur
1 kotak kecil santan (200ml)
1 sdt garam halus
1 sdt air kapur


Cara:

1. Kisar semua bahan-bahan menggunakan pengisar. Jangan guna yang korang blender cili. Mesti kena ada 1 lagi blender lain untuk buah atau buat kuih.
2. Sapu atau spray loyang (8" x 8") dan tuang adunan yang telah dikisar ke dalam loyang tersebut.
3. Panaskan oven selama 15 minit. Kemudian bakar adunan dengan suhu 140 C selama 45 minit atau sehingga masak.
4. Macam biasa, cucuk dengan lidi untuk tahu dah masak atau belum. Jika lidi yang ditarik keluar tu licin, maknanya bengkang dah masak. Jika masih basah, perlu dibakar lagi. Tambah masa jika perlu.
5. Sejukkan sebelum dipotong dan dimakan. Seeloknya bakar malam dan makan pada pagi esoknya.

Bengkang jagung resepi opah.


Sedapnya bengkang jagung...adusss!!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images