Kerepek Popia Pedas Manis

Friday, March 10, 2017

Kerepek Popia Pedas Manis


Dari zaman kerepek popia ni viral, baru tahun ni saya cuba buat. Dok tangguh sangat, kulit popia dah banyak kali beli tapi kerepeknya belum nampak pun. Banyak hasilkan menu lain. Tapi sayang tak ambil gambar. Kalau tak boleh share dalam blog.

Alkisahnya suatu pagi yang indah tu kami ke pasar tani. Punya la banyak beli lauk mentah macam stok 2 minggu. Peti ais bukan ler beso mana pun. Jadi untuk menempatkan ahli baru yang lebih memerlukan, yang lama kena ler keluar. Salah satunya adalah 1+1/2 bungkus kulit popia. Banyak jugak tu. Maka terhasillah popia ni. Anak-anak suka, mommy gembira. Kihkihkih

Boleh jamu time raya jugak ni. Sembang sambil makan.


Kerepek Popia Pedas Manis


Bahan:

1 bungkus kulit popia saiz besar
2 sdb tepung gandum -bancuh dengan sedikit air untuk jadi gam
15 tangkai cili kering -digunting dan direndam dalam air panas
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
1/4 sdt pes asam jawa extra
1 sdb madu
Bijan putih -optional (saya tak letak)
Garam
Gula
Air
Minyak masak

Faham tak tengok gambar ni? Senang jer kan?

Cara:

1. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia dan belacan dengan sedikit minyak dan sedikit air. Ketepikan.
2. Ambil sekeping kulit popia, bentang atas alas yang bersih dan gulung. Tampal hujungnya dengan bancuhan tepung gandum. Pastikan kulit popia yang belum diguna ditutup dengan kain lembap yang bersih supaya tidak kering.
3. Kemudian gunting secara menyerong kulit popia yang telah digulung tadi dengan ukuran 2cm.
4. Ulang proses gulung, tampal, gunting sehingga habis sebungkus kulit popia.
5. Dalam kuali, panaskan minyak yang banyak. Setelah minyak panas, sederhanakan apinya.
6. Goreng separuh dari kulit popia yang telah digunting tadi. Kacau supaya masak sekata.
7. Setelah keperangan, angkat dan toskan kulit popia. Habiskan proses menggoreng.
8. Tinggalkan dalam 5 sudu besar minyak dalam kuali. Tumis bahan yang telah dikisar hingga terbit minyak.
9. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air. Jangan banyak sangat sebab kita mahukan sambal yang tidak basah.
10. Masukkan madu dan kacau sebati.
11. Perisakan dengan gula dan garam. Kalau rasa dah ok, tutup api dan biarkan sambal sejuk sedikit.
12. Setelah sambal agak sejuk, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi ke dalam kuali. Gaul rata kulit popia supaya kesemuanya disaluti sambal yang sekata. Siap. Tunggu sejuk sedikit sebelum dikudap!

Sesuai dikudap ketika menonton tv atau ketika duduk-duduk saja. Ngee...

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images