Ikan Pari Bakar Bersambal
Friday, March 10, 2017Ikan Pari Bakar Bersambal. |
Ikan pari selain sedap dimasak asam pedas, pada saya ia juga sedap dibakar. Untuk menambahkan keenakkannya, perlulah ada sambal. Sedap juga jika dibakar dan dicicah dengan air asam.
Time ni saya tak pernah buat asam pedas. So, saya bakor jer ler yang retinyer. Hihi... Disebabkan taknak dikata bakar kosong, saya sertakan dengan sambal. Takyah buat lauk lain yang berkuah dah. Kawan dengan sayur goreng dah cukup. Takpun telur dadar. Jom la tengok cara saya masak.
Time ni saya tak pernah buat asam pedas. So, saya bakor jer ler yang retinyer. Hihi... Disebabkan taknak dikata bakar kosong, saya sertakan dengan sambal. Takyah buat lauk lain yang berkuah dah. Kawan dengan sayur goreng dah cukup. Takpun telur dadar. Jom la tengok cara saya masak.
Makan dengan nasi putih dan telur dadar. |
Ikan Pari Bakar Bersambal
Bahan:
4 potong ikan pari -saiz sederhana
8 biji bendi
4 potong ikan pari -saiz sederhana
8 biji bendi
1 biji bawang besar -dihiris
2 ulas bawang putih -dicincang
1 biji bawang besar -dipotong bulat
4 sdb cili kisar -semak resepi cili kisar saya
2 batang serai -diketuk
1/4 sdt pes asam jawa extra -saya pilih Adabi
6 sdb minyak masak
1/2 cawan air -boleh tambah jika perlu
Serbuk kunyit
Garam
Gula
2 batang serai -diketuk
1/4 sdt pes asam jawa extra -saya pilih Adabi
6 sdb minyak masak
1/2 cawan air -boleh tambah jika perlu
Serbuk kunyit
Garam
Gula
Aluminium foil untuk balut ikan
Letak ikan atas aluminium foil, letak aluminium foil dalam loyang/talam. Kita bakor!!! |
Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Jangan sampai hangit yer. Agak-agak nak garing tu boleh masukkan air.
3. Masukkan pes asam jawa extra dan kacau hingga mendidih.
4. Perisakan dengan gula dan garam. Gula tu masuk sesudu dulu. Garam masuk secubit dulu. Kacau dan rasa. Kalau tak cukup rasa, ulang step sama untuk gula atau garam yer. Jangan masuk banyak-banyak terus. Nak repair kang susah. Ngeee...😀
5. Biar kuah sambal pekat sedikit, lepas tu boleh tutup api. Nanti lepas bakar, kuah akan jadi lebih pekat. So agak-agak la dulu masa kuah sambal dok dalam kuali tu ok.
6. Lumur ikan pari dengan serbuk kunyit dan garam. Susun cantik-cantik dalam aluminium foil yang diletak dalam talam.
7. Curah kuah sambal ke atas ikan pari dan balut dengan aluminium foil tu yer. Jangan ketat sangat, biar ada ruang selesa untuk ikan tu (konon).
8. Panaskan oven dahulu yer. Kemudian bakar ikan dengan suhu 180 C selama 30 minit.
9. Lepas 30 minit, buka aluminium foil tu dan masukkan bendi dan bawang besar yang dipotong bulat. Bungkus semula dan masukkan balik dalam oven. Bendi dan bawang akan masak dalam oven yang masih berhaba.
Tak payah masak sayur lain sebab dah ada bendi. Hihi...jimat masa boleh cepat-cepat makan!
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Jangan sampai hangit yer. Agak-agak nak garing tu boleh masukkan air.
3. Masukkan pes asam jawa extra dan kacau hingga mendidih.
4. Perisakan dengan gula dan garam. Gula tu masuk sesudu dulu. Garam masuk secubit dulu. Kacau dan rasa. Kalau tak cukup rasa, ulang step sama untuk gula atau garam yer. Jangan masuk banyak-banyak terus. Nak repair kang susah. Ngeee...😀
5. Biar kuah sambal pekat sedikit, lepas tu boleh tutup api. Nanti lepas bakar, kuah akan jadi lebih pekat. So agak-agak la dulu masa kuah sambal dok dalam kuali tu ok.
6. Lumur ikan pari dengan serbuk kunyit dan garam. Susun cantik-cantik dalam aluminium foil yang diletak dalam talam.
7. Curah kuah sambal ke atas ikan pari dan balut dengan aluminium foil tu yer. Jangan ketat sangat, biar ada ruang selesa untuk ikan tu (konon).
8. Panaskan oven dahulu yer. Kemudian bakar ikan dengan suhu 180 C selama 30 minit.
9. Lepas 30 minit, buka aluminium foil tu dan masukkan bendi dan bawang besar yang dipotong bulat. Bungkus semula dan masukkan balik dalam oven. Bendi dan bawang akan masak dalam oven yang masih berhaba.
Tak payah masak sayur lain sebab dah ada bendi. Hihi...jimat masa boleh cepat-cepat makan!
0 comments