Sambal Belacan Sedap

Thursday, April 27, 2017

Sambal Belacan Sedap


Yeeaaaaaayyyyyyy, akhirnya Mommy berjaya buat sambal belacan!!!! Hahahahaha....orang lain semua dah berkurun lama buat sampai dah terer, Mommy baru nak buat! Tapi takpe... walaupun pertama kali buat, Daddy puji tau! Fuhhh....lega. Pengkritik tetap tuh!

Lebih menggembirakan bila Ulin dan Ilan pun suka sambal belacan Mommy. Copia pun suka tau! Tak padan dengan kecik! Sikit jer boleh yer dik. Adik kecik sangat lagi. Ulin dan Ilan pun jangan makan banyak sangat. Sebab kalau makan sambal belacan, confirm esok pagi senang ke jamban! Hahahaha...tapi alhamdulillah tak sakit perut.

Jom tengok resepi. Owh ya. Biasanya orang tumbuk sambal belacan ni. Tapi Mommy blend. Sampai halus pulak tu. Hihihi...takpe, itu style Mommy kan!


Sambal Belacan Sedap


6 tangkai cili merah -dibuang biji
15 biji cili padi
1/2 inci tebal belacan -saiz 2"x3"
1 biji bawang merah -dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
1 sdt udang kering
2 sdb minyak masak
Gula
Garam

Goreng sebentar sampai warnanya cantik macam ni.


Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng sebentar kesemua bahan hingga warnanya cantik.
2. Kemudian masukkan semua bahan tadi dalam pengisar. Jangan lupa masukkan sedikit air. Sikit jer yer.
3. Kisar separa hancur atau hancur sepenuhnya.
4. Perisakan dengan garam dan gula. Dalam 1 sdb gula dan 1 sdt garam. Agak-agak la yer. Siap!!

Kalau hari-hari makan sambal belacan, boleh punah diet wooo...


Sangat sedap dipadankan dengan lauk kari. Mabelessss!!!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images