Masak Lemak Udang Dengan Nenas

Sunday, April 09, 2017

Masak Lemak Udang Dengan Nenas


Lauk ni memang sangat merenjeskan air liur. Dah la udang, dengan nenasnya lagi. Adusss, masih terasa-rasa lagi menghirup kuahnya tu tau. Udang yang kita beli kat pasar tani tu Mommy masih simpan. Plan A nak buat kari udang dengan pisang muda. Tapi kedai belakang Petronas yang selalu kita pergi ada pisang masak jer masa Mommy pergi tu. So Mommy tukar ke plan B, buat masak lemak udang dengan nenas.

Berebut-rebut kami makan tau! Sampai ada yang komplen dia dapat 5 ekor udang jer! Hihihi


Hari Selasa selepas hantar Arman ke tadika, Mommy dah pergi kedai tu nak cari nenas. Tapi dah habis. Aiseh...terpaksa tangguhkan masak menu ni. Hari Khamis, Mommy pergi lagi. Nasib baik ada. Mommy pun tak pernah beli nenas. Mommy pun pilih la nenas yang warna kulitnya hijau hijau oren. Cuba la cium bau nenas tu sikit. Kalau ada bau manis sikit tu ok la. Jangan pilih yang bau nak busuk pulak. Kalau dapat nenas madu lagi sedap. Aiseh....tingat lagi lauk ni.

Bila Mommy dah siap masak, ambil gambar bagai, Mommy upload dalam Facebook dan tag Daddy dengan pesanan suruh balik awal, risau lauk habis. Tapi rupanya Daddy tak tengok FB. Officemate Daddy yang suruh balik awal sebab Mommy masak lauk sedap. Dia tolong bagitahu Daddy. Hihihi...lupa pulak siapa nama kawan Daddy tu.

Merecik.


Malam tu kita dinner lauk yang special lagi lazat ni bertemankan nasi putih dan telur dadar jer. Mommy memang sengaja tak masak sayur sebab confirm akan dipandang sepi. Silap-silap tak dipandang langsung. Lagipun dah ada buah nenas kan. Kira ok la tu. Ahakss! Masa makan...masing-masing senyap, fokus pada makanan. Makan cepat-cepat sebab semua nak rebut udang. Ulin la cedok slow-slow, sekor-sekor kenapa? Kan udang dalam pinggan dah kena kidnap dengan Daddy! Hahahaha....Pastu Ulin complaint yang Ulin cuma dapat 5 ekor udang jer. Hadeih...takpe la...next time kita beli udang 4 dulang kata Daddy. Kenduri la kita berenam kat umah makan udang sampai kenyang.

Eh, panjang pulak Mommy sembang untuk lauk ni kan. Sebab Mommy rasa sangat happy walaupun kali pertama masak, ianya menjadi. Kali kedua dan seterusnya, Mommy kena pastikan ia sama juga. Okeh...jom kita tengok bahan dan cara masak yer. Senang jer. Cuma kena terer sikit nak imbang rasa kalau dah terpedas.


Masak Lemak Udang Dengan Nenas


1/2 kg udang saiz sederhana besar (dalam 30 ekor)
1/2 biji nenas (kalau saiz kecil, guna sebiji yer)
4 biji cili padi -ditumbuk (ni pun pedas dah)
1 biji bawang besar -ditumbuk
3 ulas bawang putih -ditumbuk
2 inci kunyit hidup -ditumbuk
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
Garam
Gula


Cara:

1. Buang kulit nenas, buang matanya. Lepas tu potong bulat setebal 1 cm. Setiap keping tu potong 6-8 bahagian macam potong pizza. Buang bahagian tengah yang keras tu yer. Ketepikan dulu.

Tengok nenas tu. Potong camtu yer.


2. Bersihkan udang pula. Buang bahagian tajam pada ekor, buang kaki-kakinya, buang helmet kat kepalanya tu, tapi jangan buang bahagian otaknya yer. Tu yang sedap tu. Hihi... Buang kulitnya separuh, tinggalkan kulit di bahagian ekor.
Nampak tak bahagian tajam kat ekor tu? Yang tu buang yer. Kalau kena jari, luka, boleh potong selera makan tau.

Ok, bersihkan sampai macam ni jer cukup. Buang helmet, kulit separuh, kaki, tajam kat ekor.


3. Bahan tumbuk tu seeloknya tumbuk lumat. Kalau ada chopper, gunalah chopper. Mommy pakai lesung batu jer.
Cili padi, bawang putih, bawang besar, kunyit hidup. Lupa nak snap gambar yang dah tumbuk.


4. Start masak. Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk, nenas dan air. Masak sampai mendidih dan nenas lembut.
5. Masukkan santan sedikit-sedikit sampai dapat kepekatan kuah dan lemak seperti yang disukai. Kalau tak cukup 1/2 cawan, tambah lagi. Hihi. Pastikan sentiasa kacau untuk elak pecah minyak.
6. Masa ni imbangkan rasa gulai lemak dengan memasukkan gula dan garam.
Ambil seketul nenas tu, rasa. Kalau dah lembut tu kira ok la. Boleh ke next step.


7. Bila dah mendidih sikit, masukkan udang. Kacau dalam 2 minit jer cukup, sampai udang tukar warna dan masak. Tutup api. Siap!!!

Untuk shooting kita ambil sepinggan jer. Ada seperiuk lagi kat dapur tu. Hihi


Cukup lauk ni dengan nasi putih dan telur dadar!!! Mabeles!!!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images