Acar Timun Mentah

Wednesday, April 05, 2017


Acar Timun Mentah


Acar timun mentah ni adalah acar paling senang sekali kalau nak buat. Mommy pun tak ingat la Ulin Ilan makan ker tak acar ni aritu. Sebab ni first time Mommy buat. Kalau anak-anak Mommy perasan, kadang-kadang lauk ni ada dihidang di kenduri-kenduri kahwin.

Ilan suka makan timun. Jadi, Mommy rasa tentu Ilan makan acar timun ni. First time Mommy buat ni sebab Mommy masak nasi minyak. Cikgu meroti Mommy share resepi dan cara buat nasi minyak. So untuk acar timun mentah ni Mommy Google jer. Senang jer rupanya. Tak payah masak pun. Sebab tu tajuknya "mentah".


Acar Timun Mentah


1 biji timun
1 biji lobak merah
1 biji bawang besar
1 tangkai cili merah
1/2 cawan cuka
Gula
Garam

Timun, lobak merah, bawang besar dan cili merah.


Cuka


Cara:

1. Timun dipotong dengan panjang seinci-seinci. Tidak perlu buang kulit. Dibelah 2 dan dibuang empulurnya (biji). Kemudian dihiris memanjang. Ketepikan.
2. Buang bahagian kulit luar lobak merah menggunakan peeler. Potong panjang seinci-seinci dan dihiris memanjang seperti timun tadi. Ketepikan.
3. Bawang dikupas kulit dan dihiris melintang. Ketepikan.
4. Cili merah dihiris nipis secara menyerong. Ketepikan.
5. Masukkan cuka dalam mangkuk besar. Tambah gula dan garam, kacau sebati. Imbangkan rasa cuka-gula-garam. 
6. Masukkan bahan-bahan hiris dan gaul sebati. Siap.

Selalu dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi tomato sebagai sayur sampingan.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images