Ayam Masak Lemak Cili Api
Tuesday, April 25, 2017
Ini adalah lauk kegemaran Daddy. Tak kisah apa, janji masak lemak. Tapi yang paling disukainya mestilah ayam kan. Penah masa kita masih di rumah sewa, lama sangat Mommy tak masak lauk ni. Sebabnya, Mommy tak reti nak dapatkan rasa yang sedap kalau masak gulai lemak cili api. Tapi Daddy tak pernah tanya kenapa lama tak masak atau suruh-suruh Mommy masak lauk kegemaran dia.
Bila dah berpindah ke rumah kita ni, baru Mommy try masak lauk ni balik. Alhamdulillah, setelah beberapa kali tengok Onyang Dewi (opah Daddy) masak, tanya sikit-sikit tips, Mommy berjaya buat gulai yang menepati selera Daddy. Walaupun rasanya tak berapa nak konsisten, tapi ok la...tak pernah mengecewakan.
Ayam Masak Lemak Cili Api
1/2 ekor ayam -dipotong kecil (ikut suka nak potong beso mana)
2 inci kunyit hidup -ditumbuk
8 biji cili padi -ditumbuk
2 batang serai -diketuk
2 biji kentang -setiapnya dipotong 4 bahagian
2 biji kentang -setiapnya dipotong 4 bahagian
1 cawan santan -ikut selera masing-masing
1 keping asam gelugor
Garam
Air
Cara:
1. Masukkan ayam, serai berserta cili padi dan kunyit hidup yang telah ditumbuk ke dalam kuali. Dengan api sederhana, gaul rata dan biarkan ayam mengecut bersama bahan-bahan tadi. Tutup kuali dengan tudung periuk supaya proses masak lebih cepat.
2. Sesekali gaul bahan-bahan dalam kuali tadi. Tutup semula. Biar sehingga ayam mengeluarkan airnya dan menjadi kecut atau separuh masak.
3. Setelah air ayam hampir kering dan ayam menjadi separuh masak, tuang air secukupnya.
4. Masukkan kentang dan biarkan air tadi mendidih supaya kentang empuk.
5. Setelah ayam dan kentang menjadi empuk, masukkan santan dan asam gelugor. Pastikan sentiasa dikacau.
6. Masukkan garam mengikut selera dan tunggu mendidih sebentar. Jangan biarkan didih lama. Tutup api dan hidangkan.
Jika hendak tambah air setelah dimasukkan santan, dinasihatkan untuk guna air yang telah dimasak untuk mengelakkan lauk cepat rosak atau basi.
4. Masukkan kentang dan biarkan air tadi mendidih supaya kentang empuk.
5. Setelah ayam dan kentang menjadi empuk, masukkan santan dan asam gelugor. Pastikan sentiasa dikacau.
6. Masukkan garam mengikut selera dan tunggu mendidih sebentar. Jangan biarkan didih lama. Tutup api dan hidangkan.
Jika hendak tambah air setelah dimasukkan santan, dinasihatkan untuk guna air yang telah dimasak untuk mengelakkan lauk cepat rosak atau basi.
0 comments