Bihun Kantonis @ Cantonese Style Mee Hoon
Tuesday, March 07, 2017Bihun Kantonis @ Cantonese Style Mee Hoon |
Lama jugak tak masak bihun gini. Asyik goreng, goreng, goreng. Goreng, goreng, goreng. Ate, itu yang senang, kan? Haaa...time tu saya suka beno order hidangan ni kalau makan di kedai. Encik suami suruh buat sendiri pulak. Sesekali beranikan diri untuk cuba masak yang lain dari kebiasaan pulak. Pelbagaikan menu. Kepada yang suka menu masakan cina, boleh cuba ini.
Bihun Kantonis @ Cantonese Style Mee Hoon
Rujukan: anymz-mykitchen.blogspot.my
Bahan:
1/2 paket bihun putih
4 ulas bawang putih -dicincang halus
2 ketul dada ayam -dihiris
2 ekor sotong hidup -dipotong bulat
10 ekor udang hidup -dibuang kepala dan kulit (saya tak letak)
1 ketul fishcake -dihiris
1 sdb sos tiram
1 ketul kiub ayam
1 biji telur
2 sdb tepung jagung -dibancuh dengan 1/2 cawan air
1 biji lobak merah -dipotong bulat
Sedikit kubis
*boleh tambah baby corn, kubis bunga, sawi
1 sdt serbuk lada sulah/lada hitam
1/2 liter air
Garam
Minyak
Cara kuah:
1. Panaskan 1 senduk minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Jangan sampai hangus yer.
2. Masukkan ayam dan fishcake. Goreng hingga separuh masak.
3. Masukkan air dan tunggu hingga mendidih. Air boleh ditambah mengikut kesukaan.
4. Kemudian masukkan sotong dan udang. Kacau sebentar.
5. Masukkan pula sayur-sayuran.
6. Masukkan telur sambil mengacau kuah supaya telur rata di keseluruhan kuah.
7. Masukkan sos tiram dan kiub ayam. Tambah garam jika perlu. Kuah tak perlu masin sangat yer.
8. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh. Tak perlu masukkan semua, ikut kepekatan kuah yang digemari.
9. Masukkan serbuk lada sulah/serbuk lada hitam. Kacau sebati dan biarkan dalam kuali dengan api paling kecil.
Cara bihun:
1. Dalam kuali lain, panaskan minyak yang banyak.
2. Gunting bihun kepada 2 bahagian.
3. Ambil selapis nipis bihun dan goreng hingga menjadi kerinting.
4. Proses agak cepat dan tak perlu tunggu lama untuk angkat bihun.
5. Hidangkan bihun dalam pinggan yang lebar dan tuang kuah yang telah siap tadi ke atas bihun. Siap!!
Sesuai dimakan bersama cili padi potong yang diletak kicap!
Bihun Kantonis @ Cantonese Style Mee Hoon
Rujukan: anymz-mykitchen.blogspot.my
Bahan:
1/2 paket bihun putih
4 ulas bawang putih -dicincang halus
2 ketul dada ayam -dihiris
2 ekor sotong hidup -dipotong bulat
10 ekor udang hidup -dibuang kepala dan kulit (saya tak letak)
1 ketul fishcake -dihiris
1 sdb sos tiram
1 ketul kiub ayam
1 biji telur
2 sdb tepung jagung -dibancuh dengan 1/2 cawan air
1 biji lobak merah -dipotong bulat
Sedikit kubis
*boleh tambah baby corn, kubis bunga, sawi
1 sdt serbuk lada sulah/lada hitam
1/2 liter air
Garam
Minyak
Cara kuah:
1. Panaskan 1 senduk minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Jangan sampai hangus yer.
2. Masukkan ayam dan fishcake. Goreng hingga separuh masak.
3. Masukkan air dan tunggu hingga mendidih. Air boleh ditambah mengikut kesukaan.
4. Kemudian masukkan sotong dan udang. Kacau sebentar.
5. Masukkan pula sayur-sayuran.
6. Masukkan telur sambil mengacau kuah supaya telur rata di keseluruhan kuah.
7. Masukkan sos tiram dan kiub ayam. Tambah garam jika perlu. Kuah tak perlu masin sangat yer.
8. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh. Tak perlu masukkan semua, ikut kepekatan kuah yang digemari.
9. Masukkan serbuk lada sulah/serbuk lada hitam. Kacau sebati dan biarkan dalam kuali dengan api paling kecil.
Cara bihun:
1. Dalam kuali lain, panaskan minyak yang banyak.
2. Gunting bihun kepada 2 bahagian.
3. Ambil selapis nipis bihun dan goreng hingga menjadi kerinting.
4. Proses agak cepat dan tak perlu tunggu lama untuk angkat bihun.
5. Hidangkan bihun dalam pinggan yang lebar dan tuang kuah yang telah siap tadi ke atas bihun. Siap!!
Sesuai dimakan bersama cili padi potong yang diletak kicap!
1 comments
bihun boleh atau kena cuci sebelum goreng?
ReplyDelete