Sambal Tumis Ikan Bilis

Monday, March 13, 2017


Sambal Tumis Ikan Bilis

Orang kata memasak adalah eksperimen. Memang betul. Selain dari kek dan biskut, tiada sukatan tertentu untuk masak jenis campak-campak ni. Belasah jer. Yang penting cuba. Semakin kerap kita masak, kita akan menjadi semakin mahir menyediakan sesuatu hidangan tersebut. Sekurang-kurangnya kita rasa cukup mahir untuk meyediakannya bagi santapan keluarga.

Dulu saya memang tak pandai buat sambal. Kalau buat pun mesti cair. Terlalu banyak air dan kedekut cili kisar. Letak sikit jer cili kisar. Mana cukup kan? Lepas tu saya suka letak sos cili dalam sambal. Memang kena kritik la dengan encik suami. Saya belajar dari emak, dari kawan-kawan yang mahir, dan yang berniaga nasi lemak. Cuba punya cuba, alhamdulillah sambal saya yang dulu sering dikritik encik suami, kini mendapat pujian pula. Hihi....yang penting keluarga kita suka. Itu sudah cukup. Eh, jomlah tengok cara saya buat sambal tumis ikan bilis ni. Senang dan mudah jer.


Sambal Tumis Ikan Bilis


Bahan:

1 mangkuk ikan bilis -saya beli yang dah siap kopek 😀
1 biji bawang besar -dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 mangkuk cili kisar -semak resepi cili kisar cara saya
1 sdt pes asam jawa extra
2 sdb gula -boleh tambah atau kurang ikut citarasa
Secubit garam
1/2 cawan minyak masak -ikut kesesuaian
Air

Ikan bilis goreng, ikan bilis tumbuk, bawang besar bulat, bawang besar dan bawang putih.
Cili kisar dan asam jawa.


Cara:

1. Bilas ikan bilis dan toskan. Panaskan miyak dalam kuali. Bahagikan ikan bilis kepada 2 bahagian. Separuh ditumbuk separa lumat, separuh lagi digoreng garing. Ketepikan.
2. Gunakan minyak menggoreng ikan bilis tadi. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
3. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan pes asam jawa dan sedikit air. Agak-agak jer air sebab taknak jadi sambal cair. Kacau sebati hingga mendidih.
5. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk. Kacau sebentar.
6. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat dan ikan bilis yang digoreng tadi. Gaul sebati hingga bawang sedikit layu.
7. Perisakan dengan gula dan garam. Sambal sedap kalau masam-masam manis. Kalau semua dah ok, kira siap dah la.

Boleh la makan dengan nasi lemak atau gulung dalam paratha atau cicah jer dengan roti putih.

Dalam kuali lagi.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images