Cucur Bawang Simple
Tuesday, March 07, 2017
Cucur bawang ni saya selalu buat bila barang rumah memang dah habis langsung. Yang ada tepung dan bawang jer. Pastu saki baki sayur apa yang ada tu kita masukkan jer sekali dalam adunan. Sementara nak shopping barang dapur, kita habiskan terus apa yang ada. Itu memang style saya dan suami. Barang yang masuk, mesti keluar habis baru kita beli lagi.
Anak-anak yang semakin membesar ni kuat makan. Tambahan pula dah pandai makan macam-macam ni kan. Dulu masa kecik-kecik, makan cukup 5 suap jer dah tak boleh nak sumbat dah. Makan pun memilih. Bila dah besar ni, dah pandai makan itu ini, boleh la nak sumbat apa pun. Selagi namanya makanan, saya akan ajar anak-anak saya untuk tidak memilih.
Cucur Bawang Simple
Bahan:
4 cawan tepung gandum (kami ramai, sebab tu buat banyak)
1 cawan tepung beras
1 sdt soda bikarbonat
4 sdb gula
1 sdt garam halus
2 biji telur
1 biji bawang besar -didadu halus
3 ulas bawang putih -dicincang
1 batang lobak merah -dimayang (guna penyagat jer)
Daun sup/daun bawang -dihiris halus
*Boleh masukkan jagung, cili merah, cili hijau dan kentang jika suka
Air secukupnya
Air secukupnya
Minyak yang banyak untuk menggoreng
Cara:
1. Campurkan tepung gandum, tepung beras dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
2. Pecahkan telur dan masukkan ke dalam campuran tepung. Kacau sedikit.
3. Masukkan bawang besar, bawang putih, lobak merah dan daun sup/daun bawang. Gaul sebati.
4. Masukkan air sambil kacau adunan sehingga mendapat kepekatan yang sesuai.
5. Perasakan dengan gula dan garam. Jika adunan terlalu pekat, tambah air. Jika adunan cair, tambah tepung. Ketepikan sebentar dalam 15 minit.
6. Panaskan minyak dalam kuali.
7. Biar minyak benar-benar panas, barulah sudukan atau jemputkan adunan ke dalam kuali.
8. Balik-balikkan cucur supaya digoreng sekata.
9. Sentiasa laras api dapur suapaya cucur tidak berwarna gelap, dan tidak pula lambat masak.
10. Angkat cucur, tos atas tisu dapur dan kemudian bolehlah dihidangkan.
Cucur bawang macam ni sangat sedap dicicah dengan kuah kacang ataupun sos cili.
0 comments