Asam Pedas Pari Untuk Dia

Friday, March 10, 2017

Asam Pedas Pari untuk dia

Acah-acah drama berantai 'Asam Pedas Untuk Dia' yang tayang kat TV3 tu kan. Ala...yang Syukri Yahya berlakon tu. Alah...Google jer lah kalo tak tau citer yang mana yer. Konon la kan. Haha...

Dah seminggu rasanya beli ikan pari ni. Ker 2 minggu ha? Lupa dah. Seminggu lebih kot. Ah, tak kisah lah. Saya nak buat ikan pari bakar jer. Letak la sambal sikit kan. Tapi mak saya kata, buat la asam pedas. Saya tak reti buat asam pedas. Suka makan asam pedas, tapi seumur hidup tak pernah buat. Tengok lah caner nanti.

Tiba hari nak masak, rasa nak cuba lah buat asam pedas ni. Nampak macam senang jugak kan. Tapi bab nak 'balance'kan rasa masam dan pedas tu macam payah plak. Saya la yang rasa macam tu sebab dah lama tak makan asam pedas. Dah la tak pernah buat. So, ni kira trial la kan. Try jer la. Jadi atau tak, kemudian cerita. Yang penting berani cuba! Tengok tagline i. 'Tak tahu takpe, yang penting berani cuba' gitewww....Nampak? Hahaha...

Asam Pedas Pari Untuk Dia

Bahan:

3 ketul ikan pari saiz besar
6 sudu cili kisar
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
1 kuntum bunga kantan -diambil bahagian bunga dan dibelah 2
1 genggam daun kesum -nak tambah pun boleh
2 biji terung -boleh ganti dengan bendi
2 sudu asam jawa -diramas dengan 1 mangkuk air
6 sdb minyak masak
Garam
Gula

Dok dalam kuali lagi. Takut tak sempat ambil gambar.

Cara:

1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit hidup dengan cili kisar. Jadikan 1 pes yang baru la. Ketepikan dulu.
2. Dalam kuali, panaskan minyak. Masukkan belacan dan tumis hingga hancur semuanya.
3. Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak.
4. Tuang air asam jawa dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum.
6. Perisakan dengan gula dan garam. Rasa la 10 kali pun xpe, sampai dapat rasa asam pedas yang umphhh!
7. Masak sampai kuah pekat sedikit. Matikan api. Saya suka tutup dengan tudung periuk dulu sebab nak make sure ikan masak. Hihihi...Nak hidang nanti baru buka tudung periuk tu. Siap!!

Nasi putih dengan asam pedas ni jer dah cukup. Tak perlu lauk lain. Confirm berpeluh makan weh!


Versi tambah bendi dan tomato. Ni tak aci sebab guna pes asam pedas segera. Zaman tak tau masak. Hihihi..

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images