Ayam Masak Kurma @ Kurma Ayam

Monday, March 13, 2017

Ayam Masak Kurma @ Kurma Ayam


Ayam masak kurma atau kurma ayam biasanya dihidangkan bersama nasi tomato dan acar timun. Tapi ianya boleh juga dihidangkan bersama nasi putih. Dalam lauk kurma ayam ni disertakan juga kentang sebagai penambah kepada tekstur lauk. Chewah...sebenarnya takde idea nak taip apa. Hihi..

Ni lah masalah seorang suri. Jenuh la fikir nak masak apa hari-hari. Nak bagi suami dan anak-anak makan. Selalu sangat lauk siaran ulangan. Balik-balik lauk itu, itu, itu jugak. Hihihi...anak saya sedang baca entry ni sambil saya menaip. Dia ketawa part 'itu, itu, itu jugak'. 😂

Sudah-sudah la tu. Takde idea pun, panjang jugak saya merapu. Kepada yang amatur macam saya, boleh cuba hidangan ini yer.

Separuh jer ni. Separuh lagi untuk tengahari esok. Jimaaaaattttt...!!!!


Ayam Masak Kurma @ Kurma Ayam


Bahan:

1/2 ekor ayam -dipotong 8 bahagian
2 ulas bawang putih -dihiris
1/2 biji bawang besar -dihiris tebal
1/2 inci halia -dihiris
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 sdb rempah kurma -saya pilih Baba's
1/2 cawan santan pekat -saya pilih santan kotak Ayam Brand
2 cawan air
2 biji kentang -setiapnya dibelah 4
4 sdb minyak masak
Garam

Ayam, kentang, serbuk kurma, bawang besar, bawang putih, santan, halia, kulit kayu manis, bunga lawang.


Cara:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. Pastikan api sentiasa sederhana.
2. Masukkan pula bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga layu atau kekuningan.
3. Masukkan pula rempah kurma. Terus masukkan sedikit air supaya tidak hangus. Boleh juga bancuh rempah dengan sedikit air supaya menjadi pes kurma. Kemudian baru masukkan dalam periuk. Tumis hingga garing atau terbit minyak.
4. Masukkan air dan ayam. Kacau sedikit. Tutup periuk dan biar ayam mereneh dengan api sederhana.
5. Setelah ayam empuk, masukkan pula kentang. Tambah sedikit lagi air jika suka. Masak hingga kentang empuk.
6. Masukkan santan dan kacau. Perisakan dengan garam dan tunggu mendidih sedikit. Tutup api dan siap!

Boleh juga masukkan lobak merah dan cili hijau jika suka.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images