Rendang Ayam Mudah Tetapi Sedap

Thursday, October 26, 2017

Rendang Ayam Mudah Tapi Sedap

Dulu mommy tak pandai masak dan tak pernah masak langsung. Dah bertunang dengan daddy baru mommy belajar-belajar masak. Selepas kahwin baru mommy betul-betul masak. Tu pun main dengar jer opah sebut resepi dan tengok cara masak. Lepas tu pandai-pandai la buat sendiri. Hihihi..

Tapi hari ni, siapa sangka mommy dah boleh masak sendiri rendang ayam! Walaupun bahannya tak lengkap, tapi rasa rendang ni dah meletop dah kat tekak daddy. Kome pun suka makan. Opah dan tok pun puji. Hihihihi... Walaupun begitu, bukan setiap kali masak dapat rasa yang sama. Hahahaha...tak konsisten! Yang penting, sedap kat tekak kita sekeluarga!

Rendang ni mommy dah banyak kali jugak masak. Tapi rupanya tak lawa. Tapi kali ni lawa sikit sebab ada daun kunyit tu. Selalu mana la mommy rajin nak hiris daun kunyit tu. Kome nanti asing-asingkan daun tu. Bukannya makan pun. Tapi sebab nak masuk dalam blog, kena cantik sikit la kan.


Rendang Ayam Mudah Tetapi Sedap

Kredit : Puan Rosnani


Bahan-bahan :

1 ekor ayam -dipotong 20
5 sdb cili kisar (sila rujuk resepi cili kisar dalam blog ni)
5 inci kunyit hidup -dikisar bersama cili
5 batang serai -dikisar bersama cili
2 keping asam gelugur
1 cawan santan pekat (mommy guna 1 kotak kecil santan)
2 helai daun kunyit -dihiris halus ATAU
Beberapa helai daun limau purut -diracik
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya


Cara-cara :

1. Cuci bersih ayam dengan tepung gandum, buang lemak dan kulit. Sekali-sekala taknak buang kulit pun takpe. Bilas dan toskan.
2. Dalam kuali besar, panaskan minyak. Tumis cili kisar dan bahan-bahan kisar lain hingga separa garing. Kemudian masukkan ayam, air secukup rasa, asam gelugur, gula dan garam. Kacau sebati.
3. Laraskan kepada api sederhana dan tutup dengan tudung periuk sambil sesekali kacau bahan dalam kuali.
4. Setelah ayam separa masak, masukkan santan pekat dan kacau sebati. Tutup semula dengan tudung periuk dan biarkan ayam masak.
5. Jika ayam sudah masak, laraskan rasa rendang dengan menambah lagi gula dan garam hingga dapat rasa yang diingini. Jika mahu kuah lebih, tambahkan air masak. Jangan air paip yer. Risau rendang cepat basi. Kacau sebati.
6. Akhir sekali taburkan hirisan daun kunyit atau daun limau purut ke dalam rendang ayam. Mommy masukkan kedua-duanya. Hahaha...Aroma dia masa ni...fuhhh!!! Mengancam selera betul!

Sedia untuk dihidangkan bersama pulut kuning, nasi putih atau dimakan dengan roti putih.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images