Sukun Goreng

Wednesday, October 25, 2017

Sukun Goreng

Sukun. Jarang sangat kita makan buah ni. Kalau ada jumpa pun selalunya kat gerai pisang goreng. Tapi kita tak beli pun. Hehehe... Kali ni sebab opah bawak. Pun sebab kawan tok bagi. Kat rumah Ipoh mana ada orang nak makan. Jadi opah bawak datang rumah kita. Tapi masa opah dan tok datang tu pun masing-masing busy dengan jadual masing-masing. So, tergolek jer la buah sukun tu kat dapur.

Bila opah dan tok dah balik Ipoh, baru mommy ada peluang goreng sukun tu. Tu pun dah agak masak buahnya. Jadi agak susah nak potong sebab dah lembut sikit. Tapi, bila goreng tu rasa sedap jer makan. Manis dan rasa macam keledek! Korang pun suka makan. Accept Arman la kan. Memang memilih bebenor.

Okay, dalam resepi ni, semua bahan main agak-agak jer. Mommy memang takde sukatan tepat. Yang penting tepung salut untuk goreng tu pekat melekat yer. Kalau cair, memang tak best la makan.

Lapik dengan tisu dapur untuk serap minyak berlebihan.


Sukun Goreng


Bahan-bahan :

Sukun -dipotong nipis
Tepung beras
Secubit garam halus
Sedikit serbuk kunyit -untuk sedikit warna
Air
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :

1. Kupas kulit sukun dan potong sukun nipis-nipis. Ketepikan.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
3. Dalam mangkuk, campurkan tepung beras, serbuk kunyit dan garam halus. Tuang air sedikit demi sedikit hingga dapat kepekatan adunan yang sesuai.
4. Gaulkan sukun dengan adunan tepung beras tadi hingga semua sukun disaluti tepung.
5. Setelah minyak panas, laraskan kepada api sederhana.
6. Masukkan sukun sekeping demi sekeping ke dalam kuali. Balikkan dan goreng hingga kekuningan.

7. Angkat dan sedia dihidangkan.


Ni sukun yang dah dibelah dua. Konon2 nak simpan separuh. Hurrm..tak sempat. Habis sebijik sekali hadap.

Pastikan adunan pekat macam ni yer. Dan menyaluti sukun sepenuhnya sebelum menggoreng.

Goreng hingga kekuningan.
Untuk lebih menyelerakan, cicah sukun goreng dengan gula merah.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images