Nasi Goreng Petai

Saturday, October 14, 2017

Nasi Goreng Petai

Pagi ni mommy takde idea nak masak apa untuk sarapan. Kebetulan ada nasi sejuk dan sedikit petai, so mommy buat jer la nasi goreng petai. Takde la nasi goreng bawang jer tiap kali goreng nasi kan. Masa ni Ulin dan Ilan tak pandai sangat makan petai. Arman dan Soffiya lagi ler tak reti makan. Tapi Ilan ada la makan sikit kalau mommy buat sambal tumis petai.

Resepi ni simple jer. Mommy olah ikut bahan yang ada kat rumah. So, korang pun boleh olah ikut kesesuaian tekak jugak yer. Yang penting ada petai la. Dah namanya nasi goreng petai kan!


Nasi Goreng Petai

Rujukan : Buku 'Resepi Istimewa Chef Hanieliza'


Bahan-bahan :

4 cawan nasi sejuk (diperoi)
1 papan petai (diambil isinya)
100 gram lobak merah (dipotong dadu)
100 gram kacang panjang (dipotong pendek)
100 gram udang (dibuang kulit)
100 gram sotong (dipotong kecil)
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan tumis (ditumbuk) :

10 biji cili padi
3 biji cili merah
1 inci belacan (jika suka)
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


Cara-cara :

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan petai, udang, sotong, kacang panjang, lobak merah, belacan dan garam. 
3. Masakkan hingga lobak merah lembut.
4. Masukkan nasi dan kacau rata.
5. Sedia dihidangkan.

Ni versi mommy. Simple giler. Hihihihi


Makan dengan telur mata kerbau pun layan jugak.


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images