Cucur Jagung Special
Thursday, October 26, 2017Cucur Jagung Special |
Boleh kata semua dalam Whatsapp Group sekolah menengah mommy adalah ibu bekerja. Cuma mommy dan sorang lagi jer work at home mother. Jadi, bila weekends mereka yang bekerja ni lebih rajin masuk dapur berbanding mommy. Hahahaha....weekends mommy cuti maa... Gantung periuk kuali la konon. Kadang-kadang jer masak. Tu pun kalau rajin. Selalunya beli nasi lemak daun pisang masa keluar hantar Arman ke reading class.
Okeh, weekends hari tu ntah bila lupa tarikh, macam biasa kita dalam group akan share apa kita masak, apa kita makan, pergi mana, masalah pun kita share sama-sama. Syamsiah share menu pagi dia...cucur udang. Eh, yer ker...lupa la sapa. Tapi berikutnya Fiza Fish share menu cucur jagung dia. Terliur plak nengoknya. Nak buat jam itu, jagung pun takde. So kita hold dulu.
Malam tu kita pergi pasar malam beli dinner. Sebab mommy cuti masak dan kita tak outing ke mana-mana pun. Nampak jer jagung, mommy pun beli 3 tongkol. Memang bajet nak buat cucur jer pun. So, korek la resepi dari buku Chef Hanieliza. Dalam ni mommy bagi sukatan ikut resepi chef. Tapi yang sebenornya, mommy tak ikut sukatan tu pun dan ada tambah bahan. Semua main agak-agak jer. Ikut sedap jari. Hahaha...
Nikmatnya makan cucur jagung ni masa suam-suam panas. |
Cucur Jagung Special
Rujukan : Buku '1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza'
Bahan-bahan :
3 tongkol jagung
1 labu bawang besar -dicincang
3 biji cili merah -dicincang
200 gram udang basah (mommy pakai yang saiz kecil, dibuang kulit)
1 biji telur (mommy letak 2 biji)
Sedikit daun kucai -dipotong pendek-pendek
2 cawan tepung gandum (mommy lebihkan sukatan)
¼ cawan tepung beras (mommy tambah untuk rangupkan cucur jagung)
2 sdb susu pekat manis (mommy tambah untuk rasa lemak manis)
2 sdb gula (mommy tambah untuk variasi rasa pada cucur jagung)
1 sdt soda bikarbonat
1 cawan air suam (mommy agak-agak jer)
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahagian dalam bersang dan luarnya rangup! |
Cara-cara :
1. Kikir isi jagung daripada tongkolnya.
2. Kecuali minyak, gaulkan kesemua bahan dalam bekas besar hingga sebati.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.
4. Apabila minyak sudah panas, laraskan kepada api sederhana.
5. Kaut adunan dengan sudu dan sudukan ke dalam miyak.
6. Goreng hingga kuning keemasan.
7. Angkat dan toskan minyak dengan tisu dapur.
8. Hidangkan dengan sos cili, sos Thai atau sos tomato.
Sedap juga dihidang dengan kuah sambal kacang.
Campur kesemua bahan dan kacau sebati. Tengok jagung, cili merah, isi udang, telur dan tepung tu. Huish....!!! |
Macam ni la adunan sebelum kita start goreng. |
Tadaaa....tak sabar nak ngap! |
0 comments