Tepung Talam Gula Merah

Thursday, October 19, 2017

Kuih Talam Gula Merah


Yes yes yes!!! Akhirnya tercapai hasrat mommy nak buat kuih tepung talam ni. Dah lama teringin tapi tak jumpa pulak orang jual kat sini. Mungkin ada la tapi tak muncul plak diorg. Takpe, tu tak penting pun. At least lepas ni kita ada menu lain untuk bawak pergi kenduri rumah jiran kan!

Okeh, mommy tau Arman & Ilan memang suka kuih ni. Tak la suka sangat tapi boleh makan la. Tak menolak. Daddy pun suka. Ulin? Macam tak suka sangat kan? Hahahaha... As usual mommy ambil resepi dari buku 1 Hari 1 Resepi oleh Chef Hanieliza. Resepi dalam tu semua simple & insyaallah senang.

Nampak jer comot, tapi sedap tau!!!

Kuih Talam Gula Merah

Rujukan : Buku 'Resepi Istimewa Chef Hanieliza'


Bahan-bahan :

Lapisan bawah (gula merah)

1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir -kurangkan jika tak suka manis sangat
5 cawan air
2 cawan tepung gandum
2 sdb tepung ubi
2 helai daun pandan (disimpul)
1/2 sdt garam (mommy guna garam halus)


Lapisan atas (tepung beras)

3 cawan santan pekat -dari 1/2 biji kelapa (mommy pakai santan kotak jer)
1 cawan tepung beras
1 sdt garam (mommy guna garam halus)



Cara-cara :


Lapisan bawah (gula merah) :

1. Masak gula merah, gula pasir, air & daun pandan sehingga mendidih. Kemudian tapis air gula tersebut dan sejukkan dahulu.
2. Panaskan periuk kukus & sapu sedikit minyak masak pada loyang. Sikit jer yer.
3. Setelah air gula sejuk, campurkan semua bahan lapisan bawah & kacau sebati. Kemudian tapiskan adunan gula merah ke dalam periuk non-stick dan masak seketika hingga sedikit pekat.
4. Tuang adunan gula merah ke dalam loyang yang telah disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit.
5. Selepas 20 minit, pastikan permukaan kuih tidak berair. Jika berair, sejukkan sebentar sehingga air tersejat atau keringkan dengan tisu dapur.
6. Kemudian cakar-cakar permukaan lapisan gula merah dengan menggunakan garpu.


Lapisan atas (tepung beras) :

1. Sebatikan semua bahan lapisan atas dan tapiskan. Kemudian masak sebentar adunan tepung beras dengan api kecil sehingga naik wap sahaja.
2. Tuang perlahan-lahan adunan tepung ke atas lapisan gula merah yang telah dicakar dengan garpu tadi.
3. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.

Tak sabar nak makan, potong sebelum betul2 sejuk. Comot jadinya.


Jika dimasak pagi, seeloknya dipotong & dihidangkan pada waktu petang.
Jika dimasak malam, sesuai dipotong & dihidangkan esok paginya.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images