Seri Muka Gula Merah

Tuesday, October 31, 2017

Seri Muka Gula Merah
Ni memang antara favourite Malay traditional cakes mommy. Cake tu...kuih la kot. Kalau buat sendiri, seriously mommy boleh habiskan sepelengat tu sorang-sorang tau. Tapi mommy terpaksa control sebab takut gedempol. Hahahaha...

Arman suka jugak, tapi dia makan yang manis jer. Pulut taknak. Ilan sepatutnya suka kuih seri muka ni tapi kebelakangan ni macam tak berapa makan. Kenapa? Tak sedap? Nak yang warna hijau? Next post mommy try yang hijau pulak yer. Dulu-dulu ada buat tapi gambar entah hilang ke mana. Huhuhuhu

Kuih seri muka ni perlu dikukus. Kalau kome takde pengukus, pegi la beli satu yer. Tengok tinggi loyang pengukusnya, lebarnya tu. Sesuaikan dengan loyang yang kome ada yer. Elok kalau beli pengukus yang besar. Loyang pun elok la ada yang bulat. Boleh guna untuk kukus, boleh juga guna untuk buat kek.

Resepi ni mommy ambil dari Blog Resepi Bonda. Alhamdulillah kuihnya menjadi dan sedap. Bila mommy bagi kat Aunty Yana jiran kita tu sikit, dia pun suka. Sedap katanya. Sukatan bawah ni boleh dapat dua loyang saiz sederhana sebab mommy guna cawan metrik. Kalau kome nak sikit, buat separuh adunan sudah. Mommy suka buat banyak. Boleh bagi jiran. Lagipun kita ramai dan kuat makan. Hahahaha

Ni tak sabar nak makan. Tak sejuk lagi dah potong. Tak kemas kan?


Seri Muka Gula Merah

Rujukan : Blog Resepi Bonda


Bahan-bahan lapisan bawah :

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair (mommy guna 1 cawan santan pekat + 1 cawan air masak)
1 sdt garam halus
2 sdt minyak masak (mommy tambah supaya pulut tak lekat pada loyang)


Bahan-bahan lapisan atas :

2½ cawan santan pekat
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
½ cawan air
½ cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 biji telur
½ sdt garam halus


Cara-cara :

1. Basuh beras pulut dan rendam selama 2-3 jam.
2. Setelah cukup masa, toskan beras pulut. Dalam masa yang sama, panaskan pengukus.
3. Masukkan beras pulut dan kesemua bahan untuk lapisan bawah yang lain ke dalam loyang. Gaul sebati kesemuanya.
4. Kukus beras pulut selama 30 minit.
5. Sementara pulut dikukus, sediakan bahan untuk lapisan atas.
6. Dalam periuk, masak gula merah dan gula pasir bersama air hingga larut.
7. Dalam bekas lain, campurkan kesemua bahan lapisan atas yang lain.
8. Kemudian, tapiskan air gula yang telah siap dimasak ke dalam campuran tadi. Masukkan juga santan dan kacau sebati semuanya. Tuang semula adunan ke dalam periuk.
9. Masak sebentar adunan atas api sederhana kecil hingga suam-suam kuku. Kena kacau yer kalau tak nanti adunan ni keras kat bahagian dasar periuk. Kalau naik wap tu kira ok dah tu.
10. Setelah 30 minit, jenguklah pulut kita dalam pengukus tu. Angkat keluar sekejap dan mampatkan pulut tadi dalam loyang yang sama.
11. Setelah mampat, letak semula loyang ke dalam pengukus. Kemudian barulah tuangkan adunan tepung tadi ke atas lapisan pulut.
12. Kukus lagi selama 30 minit. Boleh buka penutup kukus 10 minit terakhir untuk dapatkan permukaan yang cantik berseri.
13. Setelah dikukus, keluarkan dari loyang dan sejukkan pada suhu bilik. Tunggu lapisan atas tu kering jugak yer.
14. Dah sejuk sepenuhnya boleh la mula potong. Guna pisau plastik kalau nak dapat potongan yang cantik yer.

Kukus dua loyang sekaligus.
Tunggu permukaan kering dulu macam ni yer.
Permukaan kering tapi belum sejuk. Pastu tak guna pisau plastik. Comot sikit.
Sedia untuk dimakan!!!!!! Puas hati sangat!

Kalau nak makan untuk sarapan, seeloknya disediakan malam sebelumnya. Kalau nak makan petang, buatlah kuih seri muka ni di pagi hari. Ok?

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images