Brokoli Goreng
Tuesday, October 24, 2017Brokoli Goreng |
Pasaraya Giant adalah tempat kita shopping barang dapur dan kelengkapan rumah yang lain. Seelalunya kita cuma pergi major shopping ni setiap 2 minggu. Tu kira beli stok banyak-banyak terus la. Penuhkan kabinet katanya. Tapi kalau ada bahan yang tak cukup, mommy ngulang ke kedai Acheh jer la. Tu yang kome selalu cukai mommy tu. Beli bun la, Mamee la, aiskrim la...It's okay, sebab mommy boleh claim. Hahaha...
Okay, sebenarnya mommy nak cerita pasal brokoli. Kenapa kome tak makan brokoli? Tau tak brokoli tu sedap dan berkhasiat? Sayur hijau kot...semua berkhasiat. Mommy pelik sangat kenapa susah sangat nak ajor kome makan brokoli. Semua ikut daddy...tak makan brokoli. Soffiya, masa umur 1 tahun dulu makan jer buat kunyah-kunyah. Dah beso sikit ni taknak lak dia. Please la...penat mommy masak itu ini, last-last mommy jer yang makan.
Isy...tak sampai lagi citer brokoli. Citer pasal kome lak yang taknak makan brokoli. Actually mommy nak bagitau, selalu mommy tengok brokoli tu harganya mesti lingkungan rm2.50 sepokok. Sepokok tu lebih kurang beso dua penumbuk mommy ni. Walaupun mommy tau daddy tak kisah kalau mommy ambil brokoli, tapi mommy rasa macam mahal lak. Tapi pada hari kita pergi Giant hari tu, harganya turun ke rm0.99 sepokok! Giler tak beli? Tapi mommy ambil 2 pokok jer sebab brokoli tak tahan lama dan mommy sorang jer makan kan?
Walaupun korang tak makan brokoli sekarang, mommy tetap bagi resepi campak-campak ni. Ianya inspirasi dari sahabat lama mommy masa kat PRS iaitu Puan Syamsiah Tan. Mudah-mudahan kome makan la brokoli ni esok-esok. Makan yer...eh, cuba yer...Haha
Brokoli Goreng
Kredit : Puan Syamsiah Tan
Bahan-bahan :
1 pokok brokoli -dipotong kepada bahagian-bahagian kecil
1 batang lobak merah saiz sederhana -dihiris nipis
1 mangkuk kecil udang basah -dibuang kulit
1 biji bawang merah -dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1 sdb sos tiram
1/2 cawan air
2 sdb minyak masak
Garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan air, brokoli dan lobak merah. Kacau dan biarkan air mendidih.
3. Kemudian, masukkan udang, sos tiram dan secubit garam.
4. Gaul sehingga mendidih lagi dan hingga udang masak.
5. Tutup api dan siap untuk dihidangkan. Senang kan?
Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.
Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.
Ratah yang ni pun sedap. Nyum..nyum... |
0 comments