Buncis Goreng Tepung

Monday, October 30, 2017

Buncis Goreng Tepung
Buncis goreng yang disalut tepung ni selalu opah buat dulu. Masa ramai orang masih makan. Sekarang opah pun jarang-jarang buat macam ni kot. Sebab semua nak jaga kesihatan. Nak kurangkan goreng-goreng. Mommy pula buat sekarang. Bagi kome makan dan rasa semua makanan yang mommy pernah makan. Cuba la kan. Supaya takde la kome memilih makanan.

Kawan mommy Cik Anita Natasha kata ni macam tempura. Oooo...mommy pun baru tau. Hihihi... Resepi ni senang sesangat. Boleh buat bila kome rasa takde idea nak masak sayur atau boring dengan menu yang selalu buat tu. Jangan tak tau, buncis goreng tepung ni pun boleh jadi kudapan jugak tau. Lepas goreng tu sedap jer meratah. Kadang tak sedar dah surut yang dalam pinggan. Pastu bila time makan nasi, kita kata tak cukup.

So, kalau nak buat menu buncis goreng tepung ni, make sure kome ada buncis yang banyak yer. At least sekali ganda dari yang biasa kome masak tu. Hahaha...tak caya cuba buat tengok. Dah..dah...jom tengok apa bahan yang senang sangat tu.


Buncis Goreng Tepung

Kredit : Puan Rosnani


Bahan-bahan :

Kacang buncis
Tepung beras
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada hitam (jika suka)
Secubit garam halus
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :

1. Bersihkan kacang buncis. Buang sedikit kedua-dua hujung kacang buncis.
2. Kemudian potong kepada 2 atau 3 bahagian. Belah di bahagian tengahnya tetapi jangan sampai putus pula yer. Ketepikan dahulu.
3. Dalam bekas lain, tuang tepung beras secukupnya.
4. Kemudian masukkan garam, serbuk lada hitam dan serbuk kunyit secukupnya. Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau. Adunan mesti pekat dan cukup untuk salut kesemua kacang buncis tadi.
5. Rasa sedikit adunan dengan jari. Sesuaikan rasa dengan garam atau serbuk lada hitam.
6. Setelah berpuas hati, masukkan kacang buncis ke dalam adunan tepung beras dan gaul sehingga buncis disaluti sepenuhnya.
7. Panaskan minyak dalam kuali. Setelah cukup panas, masukkan satu persatu kacang buncis yang telah disalut tepung beras tadi.
8. Goreng hingga kuning keemasan dan toskan.
9. Siap untuk dihidang.

Adunan mesti pekat untuk dapat hasil yang memuaskan.

Goreng hingga kuning keemasan.

Kalau diratah pun sedap ni. Tak cukup semangkuk besar tau.

Boleh ganti serbuk lada hitam dengan serbuk kari atau paprika jika suka.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images