Sotong Sumbat Yang Sedap
Saturday, March 11, 2017Sotong Sumbat yang sedap. |
Dalam peti ais ada 2 ekor jer sotong. Tapi saiznya besar. Kalau nasi putih dengan lauk sotong, nak makan berenam memang tak cukup ni. Jadi saya decide untuk buat nasi lemak dan sotong sebagai lauk sampingan. Kira ok lah tu kot ada telur rebus dan sambal bilis berserta timun.
So, special sikit kali ni. Kita cuba buat sotong sumbat. Biasanya orang sumbat dengan telur. Ada yang campur udang, ada yang campur tauhu, tapi saya campur dengan kentang. Konsep asasnya adalah sumbat. Kuahnya pula boleh dipelbagaikan ikut kesukaan. Ada yang suka masak kicap, kari, sambal ataupun goreng kunyit. Ikut la mana-mana suka. Saya buat kuah sambal kari.
Mungkin lapar, atau mungkin kena dengan selera. Encik suami tambah nasi 3 kali, anak lelaki tambah 2 kali dan anak perempuan tambah 1 kali. Kira puas hati sangat bila mereka berselera makan. Itu bermakna hidangan sotong sumbat saya ni menjadi la kan?? Hihi....
Sotong Sumbat Yang Sedap
Bahan sotong:
2 ekor sotong -saiz besar senang sumbat
2 biji kentang -saiz kecil dipotong nipis
2 biji telur
1/2 biji bawang besar -dihiris
1 ulas bawang putih -dicincang
2 tangkai kacang buncis -dihiris
1 inci lobak merah -disagat
Lada sulah
Garam
Serbuk kunyit
Minyak masak
Bahan kuah:
1 biji bawang besar -dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1 sdb udang kering -dicincang
1 sdb udang kering -dicincang
2 tangkai daun kari
1/2 sdb kicap pekat
2 sdb cili kisar (semak resepi cili kisar saya yer)
1 sdb serbuk kari ikan
1/2 sdt pes asam jawa extra1/2 sdb kicap pekat
1 sdb kicap manis
1 sdb sos tiram
Sedikit air
Garam
Gula
Minyak masak
Kicap manis, kicap pekat, sos tiram dan pes asam jawa extra. |
Cili kisar, serbuk kari, daun kari, udang kering, bawang besar, dan bawang putih. |
Cara sotong:
1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan kacang buncis dan lobak merah. Gaul sebentar.
3. Pecahkan telur, masukkan secubit lada sulah dan secubit garam. Secubit yer, bukan sejemput tau. Gaul rata sampai telur sedikit berketul. Ala...macam buat scrambled egg tu.
4. Angkat scrambled egg dan sebelahkan.
5. Panaskan 5 sudu minyak masak. Goreng kentang hingga kuning kecoklatan. Angkat dan tumbuk sehingga hancur.
6. Kemudian kentang yang telah ditumbuk digaul dengan scrambled egg tadi. Ketepikan dulu sebab nanti nak sumbat dalam sotong.
6. Kemudian kentang yang telah ditumbuk digaul dengan scrambled egg tadi. Ketepikan dulu sebab nanti nak sumbat dalam sotong.
7. Lumur sotong dengan serbuk kunyit dan secubit garam. Dalam minyak yang sama, goreng seketika sotong sehingga ia membulat atau separuh masak. Angkat dan ketepikan.
8. Sumbat campuran telur dan kentang ke dalam sotong. Sematkan hujungnya dengan lidi. Jangan sumbat terlalu padat sebab bila masak dengan kuah nanti melimpah pulak isinya. Setelah siap sumbat, ketepikan dulu.
Cara kuah:
1. Guna baki minyak yang sama, kita akan masak kuah untuk sotong sumbat pula.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, udang kering dan daun kari sehingga layu sedikit.
3. Masukkan cili kisar dan serbuk kari. Tumis hingga terbit minyak.
Sotong yang telah digoreng sebentar, scrambled egg dan kentang yang telah ditumbuk. |
Cara kuah:
1. Guna baki minyak yang sama, kita akan masak kuah untuk sotong sumbat pula.
2. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih, udang kering dan daun kari sehingga layu sedikit.
3. Masukkan cili kisar dan serbuk kari. Tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan pes asam jawa extra dan sedikit air. Kacau.
5. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis. Masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering. Kacau. Perisakan dengan garam dan gula.
6. Masukkan sotong dan masak bersama kuah. Saya tutup kuali dengan penutup periuk sebentar untuk cepatkan sotong masak.
7. Setelah kuah sedikit pekat dan sotong cukup masak, boleh tutup api dan hidangkan sotong sumbat.
Jika suka, boleh kelar sotong macam dalam gambar. Atau potong bulat-bulat terus pun boleyyy....
5. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis. Masukkan sedikit air supaya tidak terlalu kering. Kacau. Perisakan dengan garam dan gula.
6. Masukkan sotong dan masak bersama kuah. Saya tutup kuali dengan penutup periuk sebentar untuk cepatkan sotong masak.
7. Setelah kuah sedikit pekat dan sotong cukup masak, boleh tutup api dan hidangkan sotong sumbat.
Jika suka, boleh kelar sotong macam dalam gambar. Atau potong bulat-bulat terus pun boleyyy....
0 comments