Sup Ayam Paling Senang
Wednesday, May 03, 2017Sup Ayam |
Boring petang-petang macam ni sambil tunggu Daddy balik kerja, Mommy selak album lama dalam laptop Mommy ni. Album dari blog Masak-Masak yang lama dulu. Terjumpa gambar sup ayam. Ingat nak share jugaklah. Mommy buat sup ayam tak pakai rempah. Senang sangat nak buat. Opah ajar semua yang senang-senang jer kat Mommy. Yang penting Mommy boleh masak untuk keluarga kecil kita. Kalau Opah start dengan resepi yang detail, mungkin Mommy akan hilang minat nak masak. Mungkin la kan. Kemudian nanti pandai-pandai la belajar sendiri. So, anak-anak Mommy pun, belajar yang senang-senang jer dulu.
Sup Mommy walaupun tanpa rempah sup, atau sup bunjut, sedap tau. Kalau dah takde idea sangat tu...buat jer sup ayam untuk makan.
Sup Ayam Paling Simple
Bahan:
1/2 ekor ayam -potong kepada 6-8 bahagian
1 biji kentang saiz besar -dipotong 8 bahagian
1 biji lobak merah -dipotong saiz seinci dan dibelah 8
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar -dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
1 inci halia -dihiris
3 biji cili padi -diketuk
1 keping asam gelugur
1 ketul kiub pati ayam Maggi
4 sdb minyak masak
Garam
Air
Cara:
1. Sekalikan bahan hiris iaitu bawang besar, bawang putih dan halia. Tumbuk separa lumat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan bahan tumbuk, gaul-gaul dalam periuk dan tumis hingga warnanya bertukar kekuningan.
5. Masukkan air secukupnya, tutup periuk dan biar mendidih.
6. Masukkan ayam dan pastikan ayam tenggelam. Kalau tak cukup air, tambah lagi ikut selera masing-masing. Kacau biar sekata dan tutup semula periuk.
7. Masukkan cili padi dan asam keping. Biarkan mendidih sehingga ayam separa empuk.
8. Masukkan kentang, lobak merah, asam gelugur, cili padi dan kiub pati ayam Maggi.
9. Biarkan mendidih sehingga ayam, kentang dan lobak merah empuk. Tambah garam secukup rasa dan bolehlah dihidang panas-panas.
Tabur daun sup daun bawang dan bawang goreng. Simple jer kan?
0 comments