Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Thursday, May 04, 2017

Ayam Panggang ala Kenny Rogers


Ngantuk giler time nak taip post ni. Mata tak boleh bukak. Arman pulak tengah baca buku cerita The Hungry Shark. Tak sampai hati nak suruh berhenti baca sedangkan mata Mommy dah banyak kali tutup dari buka. Penyudahnya Mommy cakap kat Arman yang Mommy ngantuk. Dia pun ngantuk rupanya. Simpan buku dan Mommy terus tertidur. Memandangkan Soffiya pun tidur, so ok la kan.

Kena try resepi ni...memang sedap.


Dah dapat tidur dalam setengah jam, Mommy terjaga, main-main dengan Soffiya kejap yang kebetulan pun dah bangun. Now baru sambung post ni. Walaupun masih blur-blur sebab baru bangun tidur kan.

Baiklah...hari ni Mommy nak bagi menu baru. Yang Mommy rujuk dari banyak blog antaranya Cik Epal. Tapi Mommy edit ikut cara Mommy la yer. Pada hari Mommy buat menu ni, Mommy guna ayam yang dah sedia dipotong. Sebab itu jer yang ada dalam peti ais kan. Haha...senang sikit. Tapi versi yang Mommy buat ni macam ada kuah la. So, tak perlu nak buat kuah lain kalau nak makan dengan nasi putih. Seriously sedap ayam ni. Daddy pun suka.

Apa beza kiri dan kanan? Hehehehehe


Ayam Panggang ala Kenny Rogers

Rujukan : Cik Epal


Bahan :

1 ekor ayam
Sedikit air untuk kisar bahan perap
Sedikit butter/minyak


Bahan perap :

3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sdb sos lada hitam
1 sdb lada hitam kasar
2 sdb madu
1 ketul kiub ayam -Mommy guna brand Maggi
2 sdb gula
2 sdb mixed herbs -boleh ganti dengan parsley atau oregano
1 1/2 sdt garam halus

Perap dulu yer.



Cara :

1. Bersihkan ayam dan tos. Kalau ikut resepi asal, ayam tidak perlu dipotong. Tapi Mommy pakai ayam yang dah siap potong jer.
2. Kisar semua bahan perap dengan sedikit air. Mulakan dengan 2 sudu air jer. Kalau tersekat-sekat, tambah lagi sedikit hingga proses mengisar tidak tersekat-sekat. Kalau nak kuah, masukkanlah 1/4 cawan air terus.
3. Kemudian, lumur bahan perap ke seluruh ayam termasuk bahagian dalam ayam. 
4. Simpan ayam dalam peti sejuk (bahagian chiller yer) dan perap sekurang-kurangnya selama 2 jam.
5. Setelah diperap, panaskan oven 180 C selama 15 minit.
6. Keluarkan ayam yang diperap tadi dari peti sejuk. Sapu butter ke atas ayam. Mommy spray jer minyak, senang.
7. Bakar dalam suhu 180 C selama lebih kurang 1 jam atau sehingga ayam masak. Suhu tu ikut oven masing-masing yer. Kena testing-testing la.
8. Dah siap, boleh makan dengan nasi atau ratah jer.

Tektur ayam yang lembut dan tidak kering.


Kalau makan dengan nasi putih panas-panas pun sedap. Tak payah kuah dah.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images