Kacang Buncis Goreng Dengan Hati Ayam

Thursday, May 04, 2017

Kaang Buncis Goreng Dengan Hati Ayam


Ini adalah menu yang sangat selalu Mommy buat. Sebab senang dan sedap selain ia sangat kena dengan apa jua lauk-pauk. Masa ni Ilan dah pandai makan hati dan pedal ayam. Tapi sikit-sikit jer cukup la yer. Sebab masa Mommy kecik-kecik dulu Tok pun tak bagi Mommy makan pedal dan hati ayam banyak-banyak. Alasan Tok, budak-budak tak boleh makan.

Sesetengah orang selalu rebus dahulu hati dan pedal ayam ni supaya tak hancur. Tapi Mommy lebih suka tumis terus masa nak masak sayur tu. Tak hancur pun hati ayam tu. Takat jadi serbuk sikit-sikit tu ok apa. Mencantikkan hidangan lagi ada ler.

So, kalau dah habis idea sangat nak masak sayur apa, boleh masak camni. Tak payah nak pening kepala la sangat yer. Mudah pun mudah...sangat.

Perhatikan saiz kacang buncis dengan hati ayam. Potong macam tu yer.


Kacang Buncis Goreng Dengan Hati Ayam


Bahan :

Kacang buncis -dipotong serong
Hati ayam - dipotong kecil
Pedal ayam -dihiris separa nipis
1 biji bawang merah saiz sederhana -dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1 sdb sos tiram
1/2 sdt garam halus
3 sdb minyak masak
Sedikit air


Cara :

1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan pedal ayam terlebih dahulu. Goreng hingga separuh masak dan kemudian baru masukkan hati ayam. Goreng hingga pedal dan hati ayam masak.
4. Masukkan pula kacang buncis dan gaul. Masukkan sedikit air supaya dapat mempercepatkan proses masak.
5. Masukkan sos tiram dan garam.
6. Gaul sehingga warna kacang buncis bertukar menjadi warna hijau yang cantik. Siap!

Cukup la untuk sekali makan yer.


Boleh juga tumis sedikit udang kering untuk lebih tektur dan rasa.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images