Tauhu Kukus Dengan Sos Udang Kering

Monday, February 20, 2017

Tauhu Kukus Dengan Sos Udang Kering

First time saya makan tauhu kukus ni masa makan tengahari di rumah kakak ipar saya. Ibu mertua beliau yang memperkenalkan hidangan kegemaran keluarga mereka ini. Wow...saya sangat sukakan tauhu dengan sos begitu. Tapi tu la...lama tak buat menu ni tau. Isy...merenjis pula rasa air liur bila tengok balik gambar tauhu kukus ni.

Tauhu Kukus Dengan Sos Udang Kering

Bahan:
1 ketul tauhu lembut
3 sdb udang kering -direndam sekejap dan kemudian ditos
3 ulas bawang putih -dicincang
2 biji cili padi -dihiris
2 sdb sos tiram
1 sdb sos cili
2 sdb kicap manis
1 sdb kicap cair
3 sdb minyak masak/minyak bijan
Air

Cara:
1. Kukus tauhu lembut selama 10 minit. Sementara itu, sediakan sos udang kering yer.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
3. Masukkan pula udang kering dan tumis hingga naik bau. Masukkan pula cili padi.
4. Masukkan sedikit air. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis dan kicap cair. Tambah air jika suka.
5. Laraskan rasa mengikut selera masing-masing dengan menambah mana-mana bahan cecair di atas.
6. Setelah mendidih, tutup api.
7. Keluarkan tauhu dari pengukus, tuang sos udang kering ke atas tauhu. Sedia dinikmati.

Makan dengan nasi putih pun sedap. Saya sorang pun boleh habis seketul tauhu ni tau.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images