Tauge Masak Lemak Putih Dengan Tauhu
Sunday, February 19, 2017Tauge Masak Lemak Putih Dengan Tauhu |
Mak saya suka juga masak macam ni. Kira menu legend jugaklah. Hihihi. Tauge masak lemak putih dengan tauhu ni kalau lawan dengan keli sambal...perghhh!!! Bertambah-tambah nasi saya makan. Nak menyediakannya pun tak susah. Ikut citarasa sendiri jer semuanya.
Tauge Masak Lemak Putih Dengan Tauhu
Bahan:
1 mangkuk tauge -saya buang bahagian akarnya
2 ketul tauhu putih -dipotong 4
10 ekor udang hidup -dibuang kepala dan kulit
1 biji bawang merah -dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
2 cwn air
100ml santan kotak -boleh kurangkan
Secubit garam
Secubit gula
Cara:
1. Masukkan air ke dalam periuk, masukkan bawang merah dan bawang putih. Tunggu hingga mendidih.
2. Setelah mendidih masukkan tauge, tauhu dan udang. Tunggu sehingga udang separuh masak.
3. Masukkan santan, gula dan garam.
4. Tunggu mendidih sekejap dan tutup api. Siap!!!
Boleh tambah cili merah yang dipotong serong untuk persembahan yang lebih menarik.
0 comments