Tauhu Telur Dengan Sayur Campur

Tuesday, February 14, 2017


Tauhu Telur Dengan Sayur Campur

Taufu ni sedap dimakan tapi saya ada masalah nak masaknya. Sebab terlalu lembut. Dah habis jaga-jaga masa keluarkan dari plastik, potong elok-elok pastu nak goreng sekejap. Part goreng ni la kadang ada yang terkulai terlerai. Ate...udah tak lawa ler bentuknya. Tak kisah, janji bila masak nanti rasanya sedap!


Taufu Telur Dengan Sayur Campur

Bahan:
2 tiub taufu telur - dipotong bulat dengan tebal 1 inci
1 ulas bawang merah kecil -dihiris
2 ulas bawang putih -dihiris
1 biji carrot saiz sederhana -dihiris bulat-bulat
5 biji putik jagung -dipotong memanjang
5 urat kacang buncis -dihiris serong ukuran seinci-seinci
Sedikit bunga kubis -dihiris
1 sdb sos tiram
1 sdk tepung jagung -larutkan dalam sedikit air masak
5 sdb minyak masak
Sedikit air
Secubit garam



Cara:
1. Panaskan minyak masak & goreng taufu dengan api sederhana. Setelah 1 bahagiannya kecoklatan, balikkan taufu untuk masak yang sebelahnya pula. Jangan kerap balik-balikkan kerana taufu mungkin akan pecah.
2. Setelah warna taufu keemasan, angkat dan sebelahkan. Kurangkan minyak kepada 2 sdb sahaja.
3. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
4. Masukkan bunga kubis, diikuti kacang buncis, putik jagung dan carrot. Gaul hingga sayur menjadi sedikit layu. Masukkan sedikit air supaya sayur sedikit berkuah.
5. Masukkan sos tiram & gaul sebati. Masukkan garam & gaul lagi sehingga kuah sayur mendidih.
6. Tuang larutan tepung jagung dan kacau sebati. Kuah akan menjadi pekat dan bolehlah sayurnya diangkat. Jangan lupa matikan api yer.

Sesuai la makan macam ni kalau nak diet.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images