Kek Pelangi @ Rainbow Cake
Monday, February 20, 2017Teruja weh. First time buat Kek Pelangi @ Rainbow Cake dapat hasil macam ni. |
Seriously saya sangat teruja bila pertama kali menghasilkan rainbow cake ni. Habis terer dah saya rasa masa tu. Satu pencapaian untuk saya yang sangat amatur pada ketika itu. Anak-anak paling seronok kerana first time mommy buat kek warna-warni. Kalau tak asyik kek coklat jer. Hahaha...
Sejujurnya pada saya kek ini lebih sedap setelah disimpan semalaman. Texture dan rasanya lebih mesra selepas 24 jam disiapkan. Jadi kalau nak makan esok, eloklah disiapkan hari ini. Tapi kalau nak nampak fresh, buat jer lah pada hari yang sama. You all rasa budak-budak boleh tahan ker tengok kek cantik warna-warni macam ni? Diorang mesti excited nak potong dan makan punya lah!!
Kek Pelangi @ Rainbow Cake
Rujukan: juwitafariz.blogspot.my
Bahan kek:
3 cwn tepung gandum -diayak
4 sdt baking powder -diayak
1/2 sdt garam halus
250 gram butter -suhu bilik
2 cwn gula kastor
5 biji putih telur -suhu bilik
2 sdt esen vanila
1 1/2 cwn susu segar -suhu bilik
Pewarna -merah, oren, kuning, green, biru, ungu
Bahan cream cheese frosting:
250 gram cream cheese -saya guna brand Philadelphia
120 gram gula
120 gram butter
Sedikit perahan lemon -saya tambah
Nampak sangat amatur kan! Hahahah..saya memang amatur pun. |
Cara kek:
1. Sediakan loyang 8 inci. Kalau boleh 3 loyang. Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper. Sapukan juga butter ke atas baking paper tersebut.
2. Panaskan oven pada suhu 140 C selama 15 minit.
3. Dalam mixer, pukul butter dan gula sampai kembang lagi gebu atau sehingga butter bertukar menjadi putih.
4. Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan.
5. Masukkan esen vanila.
6. Kemudian laraskan mixer kepada kelajuan paling perlahan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar. Boleh juga guna spatula untuk kaedah kaup balik. Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
Cara frosting:
1. Pukul semua bahan hingga ringan dan gebu.
2. Sedia untuk digunakan.
Cara mendeko kek:
1. Saya mulakan dengan kek berwarna merah. Sapu sedikit cream cheese di atasnya dan ratakan.
2. Dengan menggunakan pengayak, ayak serbuk coklat di atas lapisan cream cheese tadi. Tak perlu terlalu tebal, nipis sahaja yer.
3. Letak lapisan kek seterusnya dan ulang langkah di atas sehingga lapisan ke-5 sahaja.
4. Letakkan pula lapisan terakhir. Buat satu lapisan cream cheese yang tebal di atasnya dan kemaskan kek dengan menyapu kesemua cream cheese tadi di sekeliling kek. Tidak perlu ayak serbuk coklat.
5. Hias kek mengikut kreativiti dan citarasa masing-masing.
Rasa geram tengok kek orang lain cantik-cantik dan kreatif belaka.
0 comments