Kuey Teow Kungfu
Monday, February 20, 2017Kuey Teow Kungfu |
Suami saya tak suka makan kuey teow. Tapi kalau buat menu ni, dia akan makan. Dua hidangan sekali hadap pun habis. Kalau setakat koey teow goreng, saya kena masak hidangan lain untuk suami. Hurmm....macam tak berapa rajin pulak kan.
Kalau makan di luar, memang selalu order kuey teow kungfu. Tapi dapat sikit jer. Tak puas makan. Jadi, saya testing buat kat rumah. Alhamdulillah, sesuai dengan tekak suami. Anak-anak pun puas makan sebab 1 portion pun besar. Masak sendiri kan....bolehlah nak buat banyak mana pun.
Kuey Teow Kungfu
Bahan kuey teow:
1 bungkus kuey teow -dibasuh sekejap dan ditos kemudian bahagi kepada 4 bahagian
8 biji telur -2 biji telur untuk setiap bahagian kuey teow
Sedikit lada putih
Minyak masak
Bahan kuah kungfu:
2 ketul dada ayam -dipotong kecil
1 biji lobak merah saiz sederhana -dihiris kecil
1 jambak sawi -dipotong kecil
1 paket putik jagung -dibelah 8
Kubis bunga
Kubis bunga
2 sdb sos tiram
1 ketul kiub ayam
4 ulas bawang putih -dicincang
3 sdb tepung jagung -dibancuh dengan 1/2 cwn air masak
1 jag air
Lada putih
Kicap cair
Garam
Minyak masak
Cili padi -dihiris nipis
Cili padi -dihiris nipis
Cara:
1. Panaskan 2 sudu makan minyak masak dalam kuali.
2. Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk, masukkan sedikit lada putih dan kocak. Ambil sebahagian kuey teow dan kacau sekali dengan telur dalam mangkuk.
3. Panaskan 2 sudu makan minyak masak, kemudian tuang campuran kuey teow dan telur ke dalam kuali dan laraskan api kepada sederhana besar sahaja. Setelah bahagian dasar masak, terbalikkan kuey teow dan masak yang sebelah lagi. Tekan sedikit untuk pastikan tiada telur yang masih cair. Angkat dan letak dalam pinggan.
4. Teruskan proses yang sama sehingga habis kuey teow.
Ini hasilnya, macam masak telur dadar tu jer. |
4. Teruskan proses yang sama sehingga habis kuey teow.
5. Proses menyediakan kuah kungfu dimulakan dengan memanaskan 5 sudu makan minyak masak dalam kuali yang sama. Kecilkan sedikit api.
6. Masukkan bawang putih dan goreng hingga kuning sedikit. Jangan sampai coklat nanti tak sedap.
7. Masukkan hirisan dada ayam. Boleh tambah udang dan sotong jika suka. Kacau hingga ayam separa masak.
8. Tuang air ke dalam kuali dan masukkan kiub ayam. Boleh juga ganti dengan air rebusan ayam. Biarkan mendidih.
9. Masukkan putik jagung, lobak merah, sawi dan kubis bunga. Kemudian masukkan sos tiram dan kacau.
10. Perasakan dengan lada putih, kicap cair dan garam. Laraskan bahan-bahan tersebut mengikut citarasa anda.
11. Tuang sedikit demi sedikit larutan tepung jagung hingga mendapat kepekatan kuah yang disukai. Tunggu mendidih sedikit dan siap!!
0 comments