Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Friday, September 29, 2017


Daging Salai Masak Lemak Cili Api


Lama betul mommy tak update blog masak2 ni. Sejak mommy join Mary Kay rasanya. Busy sharing pasal product MK kan. Lagipun mommy takde try menu-menu baru. Lama sangat tak login blog sampai kena lalu verification. Hihihi...

Minggu lepas Daddy beli daging kat pasar malam. Ada lagi separuh. Selak2 buku '1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza', Mommy tertarik dengan daging salai. Orang N9 selalu masak ni. Dalam blog takde lagi resepi ni. So, Mommy decide untuk buat la. Jom tengok resepi yang Mommy follow sikit-sikit dari chef tapi olah ikut bahan yang ada kat rumah.


Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Rujukan : Buku 'Resepi Istimewa Chef Hanieliza'


Bahan-bahan :

300 gram daging lembu
2 batang serai (diketuk)
1/2 cawan santan pekat
2 biji kentang  -dibelah 8
1 keping asam keping
Garam secukup rasa


Bahan kisar :

10 biji cili padi (adjust sendiri nak pedas atau tak yer)
2 inci kunyit hidup
1/2 biji bawang besar
1 cawan air (ikut citarasa)

Dalam pan lagi. tak sabo nak makan.


Cara-cara :

1. Basuh daging dan toskan. Gaulkan dengan sedikit garam dan bakar/salai sehingga masak. Mommy salai atas frying pan jer. Letak sedikit minyak supaya tak kering sangat & untuk bantu daging masak. Kemudian hiris nipis-nipis melintang ira. Ketepikan. Nak belajo potong kena jumpa tok guru yer. Hihihi

2. Dalam pan yang sama rebus kentang dengan air. Bila kentang dah separuh lembut, masukkan daging, serai, asam keping dan bahan kisar. Masak sehingga mendidih dan daging lembut.

3. Masukkan santan pekat. Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.

4. Apabila mendidih, perisakan dengan garam dan angkat. Siap!!!

Rasa macam makan kat N9 wo....chewah.


Makan dengan nasi putih, biar kuah banjir. Fuhhh, merecik!!!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images