Masak Lemak Cili Api Sotong Dengan Buncis Dan Tauhu

Friday, December 08, 2017

Masak Lemak Cili Api Sotong Dengan Buncis Dan Tauhu

Cerita sikit pasal Ilan dan Arman. Arman dah boleh pakai seluar dah di hari ke-12 berkhatan. Ilan masih tak berani lagi. Arman dah berani nak berlari-lari. Tapi mommy ingatkan supaya jangan lasak sangat lagi. Mommy takde pengalaman jaga orang sunat, so mommy minta dia berhati-hati jer la.

Ilan pula memang jenis penakut. Dah elok pakai seluar pagi semalam, dia tukar pakai kain semula. Tak selesa katanya. Mommy kata kena practice jugak la sebab esok lusa ni kita nak pergi kenduri. Takkan dia nak berkain pulak pergi kenduri kan? Tak memasal tular lak kang. Tular tu viral la. Masa ni, penggunaan tular masih baru. Sebab selama ni orang guna perkataan 'viral' jer. Hihihi

Nampak tak sotong, kacang buncis dan tauhu??? Nampak???

Ok, kita masuk cerita sotong pula. Selalunya bila masak sotong, mommy akan hiris sotong tu jadi macam cincin. Tapi kali ni macam malas pulak nak potong. Kebetulan sotongnya tak berapa besar. Saiz kecil-kecil jer. So, mommy decided untuk biarkan sotong tu bulat gitu jer.

Kerajinan yang tak berapa nak ada tu mendatangkan idea untuk masukkan buncis dan tauhu yang berbaki. Dah lama daddy beli tauhu tu so kena perabeh. Kalau tak, rugi jer terbuang. So jadi la menu hari ni. Lauk dan sayur bergabung sama. Memang selalu buat kan. Haha

Sotong berenang di lautan lemak kuning. Hahaha


Masak Lemak Cili Api Sotong Dengan Buncis Dan Tauhu


Bahan-bahan :

15 ekor sotong hidup
2 inci kunyit hidup -ditumbuk
10 tangkai cili padi -ditumbuk
1 biji bawang merah saiz sederhana -ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
2 batang serai -diketuk
1 keping asam gelugur
¾ cawan santan pekat -ikut citarasa
1 cawan air -ikut citarasa
15 tangkai kacang buncis -dipotong serong
2 ketul tauhu -dipotong 6
1 ketul kiub ikan bilis -jika suka
Sedikit garam
Sedikit gula -jika perlu


Cara-cara :

1. Bersihkan sotong terlebih dahulu. Buang kulit, tulang, dakwat, mata dan giginya. Isi dalam badan sotong pun korek keluar yer. Kadang-kadang dalam badan sotong tu ada ikan atau sotong kecil, malah ada pasir juga. Jadi, pastikan dikorek kecuali kalau ada telur sotong, yang tu boleh disimpan jer dalam badan sotong. Bilas bersih.
2. Dalam kuali, masukkan air, bahan tumbuk dan serai. Biarkan mendidih.
3. Masukkan sotong dan asam gelugur. Kacau seketika.
4. Bila sotong mula mengembung, masukkan kacang buncis dan tauhu.
5. Tuang santan mengikut kesukaan. Jika mahu kuah yang lemak, lebihkan santan. Jika mahu tambah air selepas masukkan santan, lebih elok gunakan air masak. Kacau.
6. Masukkan kiub pati ikan bilis. Jika perlu, masukkan juga sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa yang diingini.
7. Biarkan mendidih sebentar, tutup api dan hidangkan.

Makan dengan nasi putih, sekali dengan ikan goreng cicah sambal kicap. Fuhhh, meletup dalam mulut.

Boleh tambah cili merah atau lobak merah untuk kesan warna yang lebih menarik.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images