Paprik Daging

Thursday, December 07, 2017

Paprik Daging

Ni minggu kedua jaga Arman & Ilan bersunat. Alhamdulillah makin ok dan hari ni dah boleh pakai seluar. Tak payah pakai kain dah. Cumanya postur badan belum betul lagi. Deme jalan condong sebab taknak bagi kain kena burung. Haish, jalan jer la tegak. Minggu ni dah nak jalan-jalan dah kot. Hadeih...

Closed up sikit.
Ok takpe, yang mommy nak cerita ni pasal menu kali ni. Ni lauk semalam. Punya la tak tau nak masak apa. Lagipun mommy selsema so mood masak kureng. Mommy cadang gabungkan sayur dengan lauk, pastu tambah telur dadar. Makanya paprik daging la yang jadi pilihan. Boleh la lauk ni, cuma kena hiris daging yang boring tu.

Jom la tengok bahan-bahannya yer. Bahan semua simple jer. Tak payah nak pening kepala. Campur-campur sos jer. Kikiki...

Dalam kuali pun ambil gambar jugak.


Paprik Daging


Bahan-bahan :

300 gram daging lembu -dihiris nipis
½ batang lobak merah -dihiris
10 batang kacang buncis -dihiris serong
1 mangkuk kecil kubis bunga -dipotong kecil
4 batang putik jagung -dihiris
1 tangkat cili merah -dihiris serong
1 biji bawang mesar -dihiris bulat
1 sdb pes tomyam
1 sdb kicap pekat
5 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
3 sdb sos tiram
5 helai daun limau purut -tak letak sebab takde pula masa ni
2 batang serai -diketuk
5 tangkai cili padi -diketuk
2 ulas bawang putih -diketuk
½ cawan air -ikut citarasa
3 sdb minyak masak
Garam jika perlu


Cara-cara :

1. Daging yang telah dihiris dibasuh dengan tepung gandum dan ditos.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Kemudian tumis bawang putih dan serai sehingga wangi.
3. Masukkan daging tadi dan kacau rata. Masukkan sedikit air supaya daging dapat dimasak empuk.
4. Bila daging dah empuk, masukkan lobak merah, pes tomyam, kicap pekat, sos tomato, sos cili dan sos tiram. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Masukkan sayur-sayuran lain, cili merah, cili api dan kacau rata. Masukkan lagi air
6. Perisakan dengan garam jika perlu.
7. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut dan bawang besar. Kacau rata dan kemudian tutup api. Siap!!

Kalau ada daun limau purut lagi sedap baunya!
Pelbagaikan sayuran mengikut kesukaan masing-masing.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images