Pajeri Terung Untuk Daddy

Saturday, November 04, 2017

Pajeri Terung

Ok anak-anak...sekarang ni kita tengah dok depan tv bergelak ketawa menonton Maharaja Lawak Mega kat astro. Sambil-sambil la Mommy taip entry ni. Tak tau la boleh siap ker tak sebab tujuan utama kita adalah release tension depan tv. Hihihi...

Okeh, kalau korang belum tahu, pajeri terung ni favourite Daddy. Tapi lama Mommy tak masak sebab sebolehnya nak elakkan santan dan gula yang banyak. Pajeri ni guna banyak gula. Tak bagus untuk kesihatan. Tapi, bila Mommy masak pajeri terung, korang bukan nak makan terung tu. Ambil kuah jer. Mana boleh gitu. Kena la belajar-belajar makan terungnya jugak.

Risau tak siap entry ni. Eloklah Mommy teruskan dengan resepi jer. Macam biasa la, resepi masakan Melayu memang takde sukatan tertentu. Semua main agak-agak jer. Apa yang Mommy siapkan untuk anak-anak Mommy ni, dah hampir serupa dengan sukatan yang Mommy guna. But again, still kena agak-agak jer ok. (Lama betul simpan entry ni.)

Dalam kuali lagi u ols.

Pajeri Terung


Bahan-bahan :

5 biji telur panjang -dibelah dua
2 sdb udang kering -direndam seketika dan ditumbuk
3 ulas bawang kecil -ditumbuk
3 ulas bawang putih -ditumbuk
1 inci halia -ditumbuk
3 sdb rempah kari daging
½ cawan santan pekat
4 sdb gula -boleh tambah atau kurangkan
4 sdb minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit air


Cara-cara :

1. Dalam kuali, panaskan minyak. Tumis semua bahan tumbuk hingga sedikit garing.
2. Masukkan pula rempah kari dan masukkan sedikit santan supaya tidak hangit. Kacau hingga rempah garing.
3. Masukkan terung dan tuang air untuk melembutkan terung. Jangan sampai terung tenggelam pulak yer. Agak-agak boleh bernafas tu cukup la. Tak cukup kang boleh tambah lagi air.
4. Biarkan mendidih dan terung kecut sedikit yer. Nak tutup dengan penutup periuk pun boleh. Sesetengah orang kukus dulu terung tu. Boleh juga.
5. Setelah terung agak kecut, masukkan gula dan garam. Laraskan rasa pajeri mengikut kesukaan. Nak tambah garam dan gula, silakan.
6. Masukkan santan dan kacau. Masukkan sikit-sikit yer. Ikut kesukaan jugak. Kacau dan laras lagi rasa pajeri tu sampai dapat rasa yang disukai.
7. Apabila telah mendidih sedikit, tutup api dan hidangkan.

Ada manis dan pedas-pedas sikit.
Makan dengan nasi putih, ikan goreng garing dan sambal belacan. Metetups u ols!!!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images